11 Gitarsanger til fest

Publisert:

Her finner du 11 gitarsanger til fest. Disse vil mange kunne synge med på.

“Kan ikke du spille noen sanger på gitar?”

Det er vel et ganske vanlig spørsmål å få på fest om man spiller gitar. Da er det lurt å ha noen sanger “i ermet” som passer godt for festlige lag.

Her har vi tatt for oss masse sanger, og har kommet fram til en liste over sanger som passer veldig godt å spille på fest. Lista inneholder garantert noe for enhver smak.

Partylåter og kjente klassikere

Sangene spenner over mange kategorier og sjangere. Noen er rene partylåter. Mens andre er kjente og kjære sanger som løfter stemningen når de blir spilt i lystige lag.

Noen av sangene er enkle å lære. Med få, og enkle, gitargrep. Mens andre igjen er mer kompliserte.

Her er listen over partylåter på gitar:

Oversikt – Gode gitarsanger til fest

 1. “Wonderwall” av Oasis
 2. “Idyll” av Postgirobygget
 3. “Shape of You” av Ed Sheeran
 4. “To fulle menn” av Jokke & Valentinerne
 5. “Hotel California” av The Eagles
 6. “Tigergutt” av CC Cowboys
 7. “One More Time” av Britney Spears
 8. Whiskey in the Jar” av diverse artister – The Dubliners, Thin Lizzy og Metallica
 9. “Brown Eyed Girl” av Van Morrison
 10. “The Gambler” av Kenny Rogers
 11. “Country Roads” av John Denver

Her er hele list med utfyllende informasjon om hver sang. Finn en sang du liker og øv den inn. Da har du har noe kult å spille neste gang noen spør deg om å spille litt gitar på fest.

1. “Wonderwall” av Oasis

“Wonderwall” av Oasis trenger knapt noen introduksjon. Sangen er den femte singelen fra albumet “(What’s the Story) Morning Glory?” som ble gitt ut i 1995. Siden har da også sangen blitt en ikonisk britpop-klassiker som står seg bra den dag i dag. Og som stikker seg fram som Oasis sin mest populære sang.

Så hva passer vel bedre når det er fest, enn å spille sangen som kanskje er den beste fra britpop-æraen på 90-tallet? Her kan i alle fall mange henge seg på når man drar i gang på refrenget.

Musikalsk har “Wonderwall” et nydelig riff og refreng, klingende rytme, og selvfølgelig Liam Gallaghers særegne vokal. Det, og de herlige akkordprogresjonene, gjør den til en herlig klassiker som har brent seg inn i mangt et hjerte.

“Wonderwall” er muligens noe komplisert å spille om du ikke er dreven på gitar. Grepene er greie nok, men å få til klimpremønstrene som originalt, kan være vanskelig. Men det er fullt mulig å spille sangen på en enklere måte. Uten nødvendigvis å “naile” det å klimpre den perfekt.

Gitargrep

C, D, A, G, Em

Video


2. “Idyll” av Postgirobygget

Ingen liste over gitarsanger til fest uten Postgirobygget.

Sangen “Idyll” er en herlig klassiker. Derfor kan store deler av Norges befolkning synge med på denne nydelige sommerhiten.

Det passer perfekt å spille “Idyll” når det er fest. Den er en sikker vinner på gitar. Innlemmer du denne i repertoaret ditt så har du en sang som helt sikkert vil skape et magisk “allsangøyeblikk.”

“Idyll” ble gitt ut på debutalbumet til Postgirobygget – Melis – i 1996. Albumet ble raskt en suksess og lå hele 70 uker på VG-lista.

Grep

C, D, G, Am, Em

Video

Spill “Idyll” på Gitar


3. “Shape of You” av Ed Sheeran

“Shape of You” er en nydelig poplåt som tok verden med storm i 2017. Med denne sangen har Ed Sheeran skapt en perle. “Shape of You” tok raskt av. Mye på grunn av sin smittende beat, fengende melodi, tekst og gitarriff.

Kjernen i “Shape of You” er en feiring av tiltrekningen mellom to mennesker, og spenningen med ny romantikk som oppstår. Sheerans jevne vokal og rytmiske levering fanger perfekt opp begeistringen ved å møte noen som fengsler både hjertet og sansene.

Sangen er enkel nok å spille på gitar, med fire barregrep, eller med å bruke capo. Når det er sagt er det flere detaljer du kan tilføre gitarspillet ditt for å få sangen til å låte og føles mer riktig.

Gitargrep “Shape of You”

C#m, F#m, A, B

Video


4. “To fulle menn” av Jokke & Valentinerne

Jokkes “To fulle menn” er en perfekt partylåt som er selvskreven på en liste over gitarmusikk til fest.

Tekstene skildrer levende bilder av sene kvelder, alkohol, og byturer. Den fanger både euforien og fortvilelsen ved å jakte på flyktige øyeblikk av nytelse.

Musikalsk er “To Fulle Menn” preget av sin drivende rytme, tøffe gitarmelodier og Joachim Nielsen særegne vokal. Sangens smittende energi og fengende melodi gjør den til en favoritt på konserter og fester, der fansen synger med på hvert ord.

Kanskje derfor passer den perfekt som en låt på gitar til fest.

Grep

C, D, G, A, Bm

Video

Gitarsolo – “To fulle menn”


5. “Hotel California” av The Eagles

“Hotel California” av The Eagles har blitt legendarisk. Siden 1976 har sangen fengslet publikum. En nydelig melodi akkompagnert av et finurlig gitarspill og gåtefulle tekster har gjort sangen til en klassiker vi alle kjenner igjen.

Sangen åpner med et gjenkjennelig gitarriff, som setter tonen for resten av reisen sangen tar oss med på. Dens tidløse appell ligger kanskje i hvordan lytterne tas med til et sted der virkelighet og fantasi kolliderer. Her har du kryptiske tekster og strofer som “You can check out any time you like, but you can never leave.”

Her har The Eagles skapt et mesterstykke folk med en gang kjenner igjen og begynner å synge med på. I det du setter igang å spille åpningsriffet, vil folk med en gang kjenne igjen sangen. Ikke bli overrasket om mange kan synge med på store deler av teksten. Og i alle fall refrenget.

Gitargrep

C, G, D, F, Am, Dm, E7

Video


6. “Tigergutt” av CC Cowboys

Når vi snakker om gitarsanger til fest kan vi ikke komme utenom CC Cowboys. Og blandt dems sanger skiller “Tigergutt” ut. Dette er en sikker vinner på gitar.

Hiten “Tigergutt” ble gitt ut i 1992 på albumet med samme navn. Dette var bandets tredje album og sangen ble en stor hit med en gang.

Musikalsk er “Tigergutt” preget av sine dynamiske gitarriff, drivende rytme, og Magnus Grønnebergs kraftfulle vokal. Sangens smittende energi og fengende melodi gjør den til en favoritt på konserter og festivaler. Her synger fans med på sangen med lidenskap og entusiasme.

Enten du er en langvarig fan av CC Cowboys eller oppdager musikken deres for første gang, er sjansen stor for at “Tigergutt” vil etterlate et varig inntrykk på deg.

Vær derfor trygg på at dette er en klassiker som det passer bra å spille når det er festligheter. Selv om det er vanskelig å komme i nærheten av Grønnebergs vokal, så vil folk ikke bry seg om dette når du setter i gang med å spille den på gitar.

Grep “Tigergutt”

C, D, F, G, A, Bm, Dsus4

Video


7. “One More Time” av Britney Spears

“One More Time” av Britney Spears er en popsang som ble en hit med en gang etter utgivelsen i 1998. Og ikke nok med det. Den var med på å gjøre Britney Spears til en internasjonal superstjerne. Sangen fengslet en hel generasjon og var hovedsingelen fra debutalbumet hennes “…Baby One More Time.”

Musikalsk er “One More Time” preget av en pulserende rytme og et minneverdige refreng. Sangens uimotståelige strofe “Hit me baby one more time,” ble raskt et kulturelt fenomen. Den befestet sin plass i popkulturhistorien og befestet Spears status som et popikon.

Fra det fengende gitarriffet til det smittende dansebeatet, er hvert element i “One More Time” designet for å få lytterne til å danse og synge med. Nettopp derfor kan den være perfekt som gitarsang til fest.

Gitargrep

C, E, F, G, Am, Dm. Capo på tredje bånd.

Video


8. “Whiskey in the Jar” av diverse artister – The Dubliners, Thin Lizzy og Metallica

“Whiskey in the Jar” er en tradisjonell irsk folkesang som har blitt fremført, covret og tilpasset av en rekke artister gjennom årene. De mest kjente er kanskje The Dubliners, Thin Lizzy og Metallica. Dens opprinnelse går tilbake til 1600-tallet, og har blitt kjent for sin livlige melodi og engasjerende historiefortelling.

Det er kanskje dens tidløse appell, og universelle temaer som kjærlighet og svik, som har gjort at “Whiskey in the Jar” har beholdt sin popularitet. Sangens rullende melodi og fargerike karakter har gjort den til en elsket favoritt på puber, festivaler og konserter i lange tider. Så “Whiskey in the Jar” er perfekt å spille på gitar til fest.

Å spille “Whiskey in the Jar” på gitar er en herlig opplevelse. Den tar deg inn i folkemusikkens rike tradisjon, samtidig som sangen gir en god plass for personlig tolkning og eget uttrykk.

Sangens akkordprogresjon er relativt enkel. Men når du spiller den på gitar, kan du eksperimentere med forskjellige klimpremønstre for å utfordre deg selv.

Gitargrep

C, F#, Em, D, G

Video


9. “Brown Eyed Girl” av Van Morrison

“Brown Eyed Girl” av Van Morrison er en sang som mange kjenner refrenget på. Den er perfekt for allsang. Her er det lett å starte å trampe takten og synge med på.

Denne klassikeren fra 1967 appellerer til de fleste. Enten du kjenner deg igjen i å ha en dame med brune øyne i livet ditt, eller ikke, så kjenner man seg lett igjen.

Det er også lett å bli revet med av den fengende melodien og innholdet av kjærlighet og lengsel. “Brown Eyed Girl” har definitivt tålt tidens tann, og folk i alle aldre kjenner sangen.

Grep

C, G, D, Em

Video

For flere sanger du kan spille med kun fire gitargrep, sjekk ut vår liste over gitarsanger med fire grep.


10. “The Gambler” av Kenny Rogers

“The Gambler” av Kenny Rogers er en tidløs countryklassiker som har flere generasjoner siden utgivelsen i 1978. Med sin minneverdige melodi, gripende tekster og Rogers’ glatte vokal, har sangen siden blitt verdsatt av fans over hele verden.

Grunnleggende fungerer “The Gambler”som en metafor for livets utfordringer og betydningen av å ta fornuftige valg. Den forteller om et spontant møte mellom en litt sliten reisende og en erfaren gambler. Sistnevnte deler uvurderlige råd om hvordan man kan navigere livets uforutsigbare vei. Gjennom levende bilder og emosjonell historiefortelling kapsler tekstene inn varig innsikt om risiko, anger og utsiktene til fornyelse.

“The Gambler” består av en enkel akkordprogresjon. Denne ukompliserte strukturen lar gitarister fokusere på å levere sangens dyptfølte budskap. Samt å fange dens distinkte countrylyd. Her er det rikelig med rom for en fantasifull tolkning. Og å sette et personlig uttrykk på sangen instrumentelt.

Gitargrep “The Gambler”

D, G, A, Em

Video


11. “Country Roads” av John Denver

“Country Roads” av John Denver er en tidløs klassiker. Den har gått hjem hos publikum over hele verden siden utgivelsen i 1971. Med sin nostalgiske tekst, oppløftende melodi og inderlige vokal blir sangen høyt verdsatt den dag i dag.

Sangen er dedikert til skjønnheten og enkelheten i livet på landet. Tekstene maler et levende bilde av svingete landeveier, majestetiske fjell og sprutende bekker. Det fremkalles lett en følelse av lengsel etter naturen og hjemmets komfort i lytteren.

En av de mest slående aspektene ved “Country Roads” er dens universelle appell. Fra åsene i West Virginia til fjellene i Norge og mange andre steder, har sangen rørt hjertene til lyttere over hele verden. Den har blitt en elsket favoritt ved bryllup, konfirmasjoner og andre festligheter.

“Country Roads” er derfor et godt eksempel på en utradisjonell gitarsang til fest. Men her kan du være sikker på at mange vil henge seg på og synge på refrenget.

“Country roads, take me home
To the place I belong
West Virginia, mountain mama
Take me home, country roads”

Musikalsk er “Country Roads” preget av sin milde akustiske gitarmelodi, nydelige harmoni og minneverdig refreng. Sangens fengende refreng, “Country roads, take me home, to the place I belong”, har blitt en hymne om lengsel og tilhørighet.

Grep

C, D, G, Em. Capo på andre bånd.

Video


Neste steg

Så her har du lista vår over gitarsanger til fest. Listen inneholder noe for enhver smak.

Lærer du deg et par av disse sangene vil du garantert ha noe å plukke opp av hatten om du blir bedt om å spille et par sanger på gitar på en fest.