7 tips for økt klimprehastighet på gitar

Publisert:
Tips for å klimpre raskere på gitar.

Klimpring er en del av fundamentet i gitarspill, og er grunnlaget for hvordan melodier og harmonier blir til. Og for en gitarist er det viktig å også mestre det å klimpre strengene raskt.

Det er klimpringen som tilfører rytme og flyt, og som forvandler akkorder til musikk. Og klimpring er mer enn bare det å slå på strengene – det handler om å skape en følelse, en rytme og et tempo som går hjem hos lytterne.

Nettopp derfor er det viktig å mestre det å klimpre i ulike tempo.

Innhold

Gitaristers utfordring med å klimpre raskt

Mange gitarister har dog problemer når det kommer til å øke hastigheten på klimpringen sin.

Utfordringene ligger blant annet i:

 • å kunne opprettholde en konsistent rytme
 • å unngå å spenne seg for mye
 • å utføre strøkne overganger mellom akkorder
 • riktig timing
 • vekslende tempo

For å overvinne disse utfordringene, og ikke minst for å øke hastigheten på klimpringen din, vil vi ta for oss 7 tips for raskere gitarklimpring.

Tips for økt klimprehastighet på gitar

 • Hold plekteret riktig for god kontroll og ekkektivitet i klimpringen
 • Balanser mellom kontroll og avslappethet for å optimalisere klimprebevegelsen
 • Lær deg flere klimpremønstre og aksenters rolle i spillet
 • Bruk selektiv klimpring for bedre nøyaktighet og dynamikk
 • Utforsk øvelser som forbedrer hastigheten på klimpringen
 • Eksperimenter med ulike klimprestiler
 • Lær fra ledende gitarister – analyser deres klimpreteknikker

Ved å fokusere på disse tingene vil du være i stand til å forbedre hastigheten på klimpringen din, som vil være til stor nytte i gitarspillet ditt.

Hold plekteret riktig for god kontroll og ekkektivitet i klimpringen

Klimpring med plekter.

For å kunne slå strengene raskt og effektivt er det essensielt å holde plekteret riktig.

Hold plekteret med pekefingeren og tommelen. Grepet på plekteret med tommel og pekefinger gir stabilitet og fleksibilitet som er helt avgjørende for å ha kontroll på plekteret under rask klimpring.

Plasser plekteret på siden av pekefingeren og bruk tommelen for å klemme det ned. Sørg for at den spisse enden av plekteret, som du spiller med, er på linje med retningen til spissen av pekefingeren. Og at tommelen ligger parallelt med strengene.

Holder du plekteret på denne måten får du god kontroll på plekteret, som er grunnleggende for å utvikle fart for presisjon i klimpringen din.

Finn et komfortabelt og stabilt grep

Plekteret bør holdes bestemt nok til å forhindre at det sklir. Men ikke så hardt at du spenner hånden og fingrene unødvendig mye. Å holde plekteret avslappet, men bestemt, er avgjørende for utholdenhet og smidighet i klimpringen.

Eksperimenter med hvor hardt du holder plekteret. Finn en balanse mellom det å holde plekteret godt fast samtidig som hånden din forblir avslappet og rolig.

Grepets påvirkning på klimprehastigheten

Hold plekteret nær spissen for optimal klimpreeffektivitet. Det gir raskere respons og kortere avstand å bevege plekteret, som er viktig for å kunne spille raskere.

I tillegg kan vinkelen på plekteret mot strengene finjusteres for å minimere motstanden som genereres mot strengene. Samt for å gi jevne slag på strengene. Alt for å kunne spille raskere.

Balanser mellom kontroll og avslappethet for å optimalisere klimprebevegelsen

En grunnleggende balanse mellom et avslappet grep og kontroll på hånden er avgjørende for å kunne spille raskt på gitar. Derfor er en avslappet hånd avgjørende for raske bevegelser. Men uten kontroll går presisjonen tapt.

Nøkkelen for å oppnå dette er et avslappet, men bestemt grep om plekteret, samt en avslappet hånd og skulder. En god balanse mellom avslappethet og kontroll forenkler en flytende rotasjon av håndleddet som minimerer armbevegelsene og maksimerer effektiviteten og muligheten for å spille raskt.

Effektiv klimpring krever et begrenset bevegelsesområde for plekteret og hånden. En overdreven bevegelse vekk fra strengene kan forstyrre rytmen i spillet ditt og senke tempoet. Å bevege plekteret en langt fremfor kort tar lengre tid.

Fokuser på å spille korte, men presise, slag. Først og fremst ved å bruke håndleddsrotasjon. Klimpre strengene med minimal armbevegelse. Det fører til raskere og mer effektivt spill.

Lær deg flere klimpremønstre og aksenters rolle i spillet

Å utvide repertoaret av klimpremønstre man kan spille er avgjørende for hastighetsutviklingen i spillingen. Mestring av opp- og nedslag i ulike kombinasjoner forbereder hånden din for komplekse rytmer i høyere tempo.

Når man kan spille flere klimpremønstre, og veksle mellom disse, uten intenst fokus, så mestrer hånden å skifte raskt mellom kombinasjoner. Noe som er grunnlaget for å kunne spille raskt.

Legg inn bruk av aksenter i spillet ditt – for å fremheve visse slag. Det gir dynamikk til spillet ditt og forsterker den rytmiske strukturen. I tillegg er det med på å trene hånden din til å være smidig og presis.

Bruk selektiv klimpring for bedre nøyaktighet og dynamikk

Det å kun klimpre over noen strenger kan skjerpe nøyaktigheten din og introdusere dynamisk variasjon i spillet ditt. Dessuten er det mye raskere å klimpre kun noen få strenger framfor å klimpre alle. Spiller du de tre øverste strengene har hånden halvparten så kort vei å bevege seg enn om du klimprer alle strengene.

Øv på å klimpre på en undergruppe av strenger. Start for eksempel med de 3-4 øverste strengene, eller de nederste tre, for å finjustere presisjonen din.

Over tid vil denne klimpringen av noen av strengene på gitaren forvandle grunnleggende akkordprogresjoner til herlige riff, og tilføre dybde og rytmisk driv i musikken din.

Utforsk øvelser som forbedrer hastigheten på klimpringen

Her skal vi se på noen forskjellige øvelser som fungerer bra for å trene opp hastigheten på klimpringen:

 • Isoler klimprehånden og fokuser helt på klimpringen
 • Tempotrening med metronom
 • Spill mer komplekse rytmer som kvintoler, septoler og trioler

Isoler klimprehånden og fokuser helt på klimpringen

En effektiv metode for å forbedre klimprehastigheten er å isolere den klimprende hånden. Og fokusere helt og holdent på den.

Dette kan gjøres ved å la fingrene på grepshånden hvile over strengene for å dempe dem. Da kan klimprehånden fokusere utelukkende på rytmen og hastigheten i spillingen uten andre forstyrrelser.

Denne teknikken hjelper til med å bygge muskelminne og presisjon i klimprehånden. Når man spiller på dempede strenger uten å utføre noen gitargrep vil du høre på strengene hvordan konsistensen i klimpringen og klimpremønstrene dine høres ut.

Tempotrening med metronom

Å bruke en metronom er effektivt for å utvikle en konsistent hastighet på klimpringen. Start i et lavt tempo hvor du er komfortabel med. Ikke raskere enn at du kan klimpre strengene nøyaktig, i riktig tempo.

Etterhvert som du blir flinkere øker du hastigheten på metronomen gradvis trinn for trinn. Her er det viktig at du ikke øker tempoet for raskt. Det er viktig at du sikrer at du opprettholder presisjonen i klimpringen.

Denne tilnærmingen til tempotrening, der man øker tempoet trinn for trinn, lar deg øke tempoet litt og litt uten at du mister kontrollen. Og du utvikler evnene dine til å spille raskere og raskere. Samtidig som timingen din er nøyaktig.

Spill mer komplekse rytmer som kvintoler, septoler og trioler

For å utvikle klimprehånden for fart og kompleksitet er det fornuftig å utfordre den når du øver. Det kan gjøres ved å innlemme mer komplekse rytmebilder som som kvintoler, septoler, duoler, og trioler i treningen. Disse rytmene krever et annet nivå når det kommer til koordinasjon. Og kan være med på å øke fingerferdigheten din betydelig.

Start med å øve inn disse rytmemønstrene sakte til å begynne med. Øk deretter tempoet etter hvert som du mestrer dem. Målet er å kunne spille disse komplekse rytmemønstrene i forskjellige hastigheter uten å miste driven i spillet.

Her er en introduksjon til hvordan du kan spille kvintoler og septoler.

Eksperimenter med ulike klimprestiler

Når man utvikler seg som gitarist er det viktig å bryte ut av komfortsonen med kjente klimpremønstre, og teste ut ulike klimprestiler.

Hver musikksjanger har ofte sin unike klimprestil:

 • Rock kjennetegnes ofte med sin drivkraft.
 • Funk er kjent for sine synkope rytmer.
 • Flamencogitarister bruker en kraftig og rytmisk klimprenteknikk kjent som rasgueado.
 • Folk er kjent for milde og flytende klimpring.
 • Reggae er kjent for sitt distinkte rytmespill, ofte i lavt tempo.

Å eksperimentere med flere stiler og sjangere forbedrer allsidigheten i gitarspillet. Og det er med på å bygge evnen til å spille raskt. Flere stiler har sin egen klimprestil, der noen stiler baserer seg på teknikker for å klimpre raskt.

Dessuten kan det å utforske forskjellige stiler gi masse ny musikalsk inspirasjon.

Lær fra ledende gitarister – analyser deres klimpreteknikker

En av de mest effektive måtene å forbedre klimprehastigheten sin er å studere teknikkene forskjellige profesjonelle gitarister bruker. Og så teste ut disse.

Disse musikerne har ofte brukt mange år på å finpusse teknikken sin. Så klimpreteknikken deres ofte tilby et hav av opparbeidet kunnskap som bare venter på å bli utnyttet.

Plukk ut noen gitarister som er kjent for eksepsjonelle klimpreferdigheter på gitaren. Se gjerne på gitarister i flere forskjellige sjangere. Det kan nemlig være ulike ting å lære fra gitarister med forskjellige erfaring.

Se opptak av konserter, instruksjonsvideoer og andre klipp der de spiller gitar. Observer og analyser håndposisjonen deres, hvordan de bruker plekter, og den generelle finger-, hånd-, og armbevegelsene deres.

Legg merke til om de vektlegger noen takter, hvordan de bruker oppover-, og nedoverslag, og om de bruker noen spesielle klimpremønstre. Analyser både hastighet, rytme, og dynamikken i spillet deres.

Her er det mulig å lære seg hva de beste gitaristene gjør for å kunne klimpre og spille raskt og effektivt.

Husk at målet her ikke er å kopiere disse gitaristene. Men å bli inspirert av teknikkene deres, for så å tilpasse dem til din egen stil.

Neste steg til økt klimprehastighet

Med disse tipsene, samt innsats for å øve på effektiv klimpring, er du på god vei til å kunne spille raskere. Nøkkelen her er å øve på de riktige tingene. Da vil du kunne øke hastigheten i ditt gitarspill.

Ikke mist motet hvis du havner på et platå ferdighets-, eller hastighetsmessig. Det er en naturlig del av læringsprosessen. Bruk det heller som inspirasjon til å øve videre.

Når du eksperimenterer med forskjellige sjangere og teknikker vil du vokse som musiker. Og hastigheten vil komme om du legger ned riktig innsats.