Klimpring for nybegynnere

Oppdatert:

Klimpring av strengene er en viktig del av det å spille gitar. Det er teknikken som injiserer rytme og musikalitet i akkorder, og transformerer dem fra statiske former til levende lyd.

Å mestre klimpring er avgjørende for enhver aspirerende gitarist, siden det er grunnlaget for å bli en god rytmespiller.

Innhold

Hva er klimpring?

Klimpring er det å slå strengene med tommelen eller et plekter for å framkalle lyd når man spiller gitar.

Men klimpring er ikke bare det å bevege hånden opp og ned over strengene. Klimpring krever fingerferdighet, finesse og en følelse for musikken. Med den riktige klimpreteknikken kan du vekke akkorder til live og lage musikk som gir gjenklang hos lytterne.

Nærbilde av klimpring.

Forberedelser for nybegynnere

For nybegynnere er det viktig å ha det grunnleggende på plass for å lykkes med klimpring og gitarspill:

 • En gitar som passer til kroppsstørrelsen gjør det lettere å lykkes.
 • Begynn med en gitar med lette strenger – det gjør det lettere å få til klimpringen tilfredsstillende.
 • Sitt med lårene i en 90-graders vinkel i forhold til overkroppen, og pass på at armene er fri for hindringer så det blir lettere å spille.
 • Det er anbefalt å bruke et plekter når du begynner å spille.
 • Hold plekteret mellom pekefingeren og tommelen, og plasser resten av fingrene i håndflaten.
 • Hold håndleddet på den klimprende hånden rett og låst, og slå strengene med store bevegelser.
Gutt som spiller gitar. Han har fullt fokus på klimpringen av strengene.

Klimpreretninger

Klimpring innebærer å slå strengene i to forskjellige retninger; nedover og oppover. Nedoverslag er hovedslagene som driver sangen framover. Disse spilles vanligvis på takten i sangen.

Nedoverslagene spiller ofte over alle strengene, eller alle de strengene som er nødvendig for å spille akkorden man skal spille.

Oppoverslag derimot, er der for å komplimentere nedoverslagene. De spilles vanligvis lettere over strengene, og ofte kun over de første to – tre strengene.

Rollen til oppoverslagene er derfor ikke den samme som nedoverslagene.

Mestring av nedoverslag

De nedadgående slagene over strengene er den grunnleggende bevegelsen i gitarspill der du spiller strengene i en nedadgående bevegelse med et plekter eller med tommelen. Denne klimpreteknikken er viktig fordi den setter rytmen og tempoet for en sang.

Når disse klimpringene utføres på riktig måte produserer de en sterk og jevn takt som forankrer musikken.

Riktig hånd- og armteknikk

Nøkkelen til å lykkes med klimpringen er å holde håndleddet avslappet og fleksibelt. Da kommer klimprebevegelsen fra håndleddet. Armen skal bevege seg minimalt. Det er håndleddet som skal gjøre det meste av arbeidet.

Hold plekteret mellom tommel og pekefinger uten for mye spenning. Når plekteret treffer strengene, skal det ha en svak vinkel i forhold til strengene. Da produserer det en jevn lyd.

Ved å være konsistent med plektervinkelen, og med styrken som brukes på slagene, vil man oppnå en mer jevn og enhetlig lyd.

Illustrasjon av hvordan du holder et plekter.

Øve med en metronom

Timing er uhyre viktig innen musikk. Da er det å øve med en metronom en veldig god måte å utvikle en god rytmesans på.

Start i et sakte tempo, og fokuser på å gjøre hvert nedoverslag på strengene presist og konsistent. Etter hvert som du blir mer komfortabel, øker du hastigheten gradvis.

Denne metodiske tilnærmingen hjelper til med å bygge muskelminne og nøyaktig timing, som er uunnværlig for enhver gitarist.

Bruk av nedoverslag på akkorder

Når du mestrer grunnleggende klimpreteknikk med nedoverslag med riktig timing er det på tide å bruke klimpringen for å spille akkorder.

Begynn å spille enkle akkorder, og spill hver akkord med en rekke nedoverslag over strengene. Pass på at klimprehånden er avslappet når du spiller. Her er en oversikt over gitargrep for forskjellige akkorder.

Lytt til lyden som produseres. Pass på at strengene lyder klart og tydelig.

Til å begynne med blir klimpringen lett litt stakkato. Men etter hvert som du øver, vil du begynne å utvikle en følelse av hvordan forskjellige akkorder og klimprehastigheter påvirker rytmen og stemningen i en sang. Det er her du begynner å se at gitarspillet ditt kommer til liv.

Rollen til oppoverslag i rytme

Der nedoverslag over strengene legger grunnlaget for rytmen i gitarspillet tilfører oppoverslagene følelse og kompleksitet til musikken. Oppoverslagene på strengene er ofte ikke på takt. De er heller et lettere slag som komplementerer de sterkere nedoverslagene.

Men de er fortsatt viktige. Uten oppoverslagene kan gitarrytmene høres altfor enkle og monotone ut. Oppoverslagene er derfor essensielle for å skape en følelse av bevegelse og helhet i klimpremønsteret.

Ved å også bruke oppoverslag kan man som gitarist vekke en sang mer til live og tilføre en nyanse til spillet.

Koordinering av nedoverslag og oppoverslag

Koordinering av nedoverslag og oppoverslag på strengene er en grunnleggende ferdighet for en gitarist. Nøkkelen til å mestre denne koordinasjonen er å opprettholde en konsekvent klimprebevegelse. Nesten som om man tenker på en pendel som svinger fram og tilbake.

Hånden skal da bevege seg nedover på takt, og oppover utenom, i en flytende kontinuerlig bevegelse.

For å øve på dette er det lurt å starte med et enkelt ned-opp klimpremønster. Fokuser på å holde klimprehånden avslappet og på at bevegelsene dine er jevne.

Etterhvert som det sitter kan du eksperimentere med forskjellige klimpremønstre. Pass på å være oppmerksom på balansen mellom nedoverslag og oppoverslag på strengene.

Husk at målet er å integrere klimpringen sømløst i spillet ditt. Med øvelse vil du oppdage at den klimprende hånden din begynner å bevege seg instinktivt med rytmen. De en gang utfordrende oppoverslagene vil bli en uanstrengt del av gitarspillet ditt.

Grunnleggende klimpremønstre

Når du mestrer det å kombinere nedoverslag og oppoverslag i klimpringen din, er neste steg å bruke grunnleggende klimpremønstre i spillingen. Et klimpremønster er et mønster av sekvenser med nedoverslag og oppoverslag som gjentas gjennom en sang.

Her skal vi se på noen enkle klimpremønstre:

Kun nedoverklimpring

Klimpremønster - Nedoverklimpring

Her spiller du rett og slett kun nedoverslag på hver takt.

Ned og opp klimpring

Klimpremønster - Ned og opp klimpring

Her spiller du både nedoverslag og oppoverslag.

To oppoverslag

Klimpremønster - To oppoverslag

I dette klimpremønsteret spiller du først to nedoverslag, for så å spille to nedoverslag som er etterfulgt av ett oppoverslag. Når du spiller dette i en sang, så repeteres mønsteret igjen og igjen.

Deretter kan du lage mange varianter av dette klimpremønsteret der du fjerner noen oppoverslag, eller noen nedoverslag og repeterer mønsteret igjen og igjen.

Begynn å øve inn hvert klimpremønster sakte. Sørg for at du opprettholder konsekvent rytme. Etter hvert som du blir mer komfortabel, kan du begynne å spille mønstrene over forskjellige akkordprogresjoner. Husk at målet er å holde tempoet jevnt og klimpringen jevn. Så motstå trangen til å øke hastigheten når du begynner å mestre mønstrene.

Timing-, og rytmeøvelser

Timing og rytme er avgjørende når du kombinerer nedoverslag og oppoverslag på strengene. Et tips for å utvikle god timing, er å øve med en metronom. Start i lavt tempo, for så å øke hastigheten gradvis etter hvert som du blir mer komfortabel.

Fokuser på å holde den klimprende hånden i en jevn og rytmisk bevegelse hele tiden. Selv når du ikke treffer strengene. Dette vil hjelpe deg å internalisere rytmen og opprettholde et jevnt tempo.

Andre gode øvelser

Det er også andre effektive måter å øve på klimpring på gitaren. Finn ut hvilken øvelse som passer best for deg.

Gode øvelser:

 • Slå rytmen med foten mens du spiller – Det å slå rytmen med foten kan være med på å tilegne deg en bedre timing i spillingen din. Rytmen i kroppen vil da være med på å holde deg synkronisert.
 • Bruk bakgrunnsmusikk – Å benytte seg av et lydspor med rytme er perfekt for å øve inn klimpremønstre. Da har du rytmen i bakgrunnen, og kan konsentrere deg om å holde rytmen mens du klimprer.
 • Eksperimenter med forskjellige klimpremønstre i samme sang – Det å skifte mellom ulike klimpremønstre i løpet av en sang vil gjøre gitarspillet ditt mer interessant. Dessuten vil det forbedre evnen din til å skifte problemfritt mellom forskjellige mønstre.

Overgang mellom akkorder

En av de vanligste hindringene for nybegynnere på gitar er å skifte mellom ulike gitargrep. For å kunne skifte mellom ulike akkorder raskere, lettere, og mer flytende kan man benytte seg av ulike teknikker for akkordskifter.

Fokus på både klimpring og skifte mellom akkorder.

Teknikker for akkordskifting

 • Tenk ett steg fram i tid – Ved å tenke på neste steg, altså neste akkord du skal spille, gjør hode og fingre klar for å skifte akkord. Du forbereder deg på skiftet som kommer.
 • Hold fingrene nær gripebrettet – Det å holde fingrene nær gripebrettet på gitaren minimerer bevegelsen du må gjøre og gir raskere overganger mellom grep.
 • Bruk en “ankerfinger” – Spiller du gitargrep som inneholder noen av de samme posisjonene, kan du trene deg til å bruke en “ankerfinger.” Altså en finger som forholder seg rolig når du skifter mellom grep. Da vil det bli enklere å skifte mellom grep.
 • Flytt fingeren som har lengst vei å bevege seg til neste grep først – Da får fingeren som har lengst å forflytte seg mest tid, og det blir enklere for de andre fingrene å finne sin riktige plass.
 • Vær avslappet – Det er alfa og omega å være avslappet når du spiller gitar. Spenner du hendene eller fingrene blir det vanskeligere å bevege fingrene raskt og vanskeligere å gjøre et akkordskifte.

Opprettholde rytmen under akkordskifter

Å opprettholde rytmen under akkordovergangene er avgjørende for å beholde flyten i musikken. En effektiv metode for å lykkes med dette er å holde den klimprende hånden i bevegelse til enhver tid, selv når grepshånden er mellom grep. Dette skaper en følelse av kontinuitet og presser grepshånden til å holde følge.

Klimpring uten å bryte flyten

For å klare å klimpre strengene uten å stoppe opp er koordinasjon mellom hendene avgjørende. Den klimprende hånden bør fortsette bevegelsen sin selv om grepshånden ikke helt har formet neste gitargrep.

Denne kontinuerlige bevegelsen hjelper til med å maskere eventuelle forsinkelser i å forme neste grep.

Øvelser som fokuserer på overgangen mellom akkordene i vanlige akkordprogresjoner kan være spesielt nyttige. For eksempel kan det å øve på å skifte mellom gitargrepene for akkordene C, G, Am og F være med på å bygge muskelminne mellom disse vanlige grepsskiftene.

Noen akkordprogresjoner går igjen i mange sanger, og noen grep skifter man mye mellom. Da har man mye å hente ved å øve inn raske skifter mellom disse akkordene spesielt.

Øvelser for hurtighet og presisjon

Å utvikle hastighet og presisjon i klimpringen av strengene er avgjørende for å mestre å spille mer avanserte klimpremønstre. Begynn med å spille sakte, men presist og øk tempoet gradvis etter hvert. Sørg for at hvert slag er rent og presist.

Bruk gjerne en metronom for å kunne øke hastigheten på klimpringen.

Pass på at du aldri ofrer nøyaktigheten i klimpringen for hastighet. Isoler heller de kompliserte delene av klimpremønstrene og øv på dem igjen og igjen til de sitter i fingrene.

Prøv gjerne også å utfordre hånden som klimprer ved å veksle mellom raske og trege klimpringer innenfor et klimpremønster. Øv på å fremheve enkelte slag og dynamikken i klimpringen din.

Neste steg for å mestre gitarklimpring

Når du har det mest grunnleggende på plass er det flere ting du kan gjøre for å utvikle klimpringen, og gitarspillet ditt:

 • Utforsk forskjellige musikksjangre – Hver sjanger har sine unike klimpremønstre og rytmer. Eksperimenter med ulike stilarter for å utfordre deg selv.
 • Lær mer kompliserte klimpremønstre – Når du mestrer grunnleggende klimpring og klimpremønstre kan du teste ut mer avanserte klimpremønstre. Både for å utvikle spillet ditt og for å gjøre øvingene mer interessante.
 • Ta opp deg selv – Å lytte til opptak av din egen spilling kan gi verdifull innsikt i hva du trenger å forbedre.
 • Spill med til sanger på gitar – Velg deg ut noen sanger du liker og spill med til disse. Dette gjør ikke bare øvelsen morsom, men hjelper deg også å forstå hvordan klimpringen passer inn i en musikalsk kontekst. Sjekk også ut denne listen over gitarsanger med 4 grep.