En guide til bruk av capo på gitar

Publisert:

En capo er et nyttig verktøy for deg som spiller gitar. Den gir deg kreative muligheter, og kan gjøre det å spille gitar enklere, eller mer givende.

Så er du nysgjerrig på bruk av capo på gitar, er dette guiden for deg.

Innhold

Hva er en Capo?

En capo er et lite, men kraftfullt tilbehør til strengeinstrumenter som gitar. Capo er en forkortelse for “capotasto,” som er italiensk. Oversatt betyr det “hode på gripebrettet.”

Kort fortalt er en capo en klemme som kan festes på tvers av strengene på gitarens hals. Den kan festes på hvilket som helst bånd på gitaren. Denne klemmen presser da strengene ned til gripebrettet.

Når capoen er festet på et bånd på gitarens hals, forkorter den lengden på alle strengene samtidig, og øker tonehøyden. Dette lar gitaristen spille på forskjellige måter.

Capo oppsummert:

 • Den er en klemme som festes på hvilket som helst bånd på gitarens hals.
 • Denne klemmen forkorter lengden på alle strengene samtidig.
 • Tonehøyden øker når strengene forkortes.

Capoens rolle i gitarspill

Capoens primære funksjon er å transponere musikken fra en toneart til en annen, uten å endre gitargrepene som brukes.

Dette er spesielt nyttig i situasjoner der en sang er for høy eller for lav for en sangers vokale rekkevidde, eller når en gitarist ønsker å matche tonearten til en sang med andre instrumenter.

Det å bruke en capo gir også en stor mulighet til utforsking for gitaristen. Samme akkord vil høres forskjellig ut i forskjellige posisjoner på gripebrettet på gitaren.

Fordeler med å bruke en capo

For nybegynnere på gitaren gir en capo en mulighet til å spille mer avanserte akkorder, som barreakkorder, som ofte er utfordrende for helt ferske gitarister.

Det forenkler læringsprosessen ved å muliggjøre bruk av grunnleggende gitargrep for å spille et bredere utvalg av sanger. Dette kan øke motivasjonen og gjøre læringsprosessen mer fornøyelig.

For drevne gitarister kan capoen være et verktøy for kreativitet og originalt uttrykk. Den kan brukes for å lage unike lydopplevelser som får en sang til å skille seg ut.

I tillegg muliggjør det å bytte toneart raskt under konserter og opptredener. Det gjør det lettere å tilpasse seg forskjellige sangere eller å endre stemningen i et sett uten å måtte justere hele gitarstemmingen.

Både nybegynnere og erfarne gitarister drar nytte av capoens evne til å gjøre spillingen mer tilgjengelig og morsom. Enten det er ved å forenkle gitargrep, eller ved å endre lydbildet, så er capoen et allsidig tilbehør som hører hjemme i gitaristens verktøykasse.

Forstå capoens mekanikk

Sett deg inn i hvordan en capo fungerer før du starter å bruke en.

Hvordan en Capo fungerer

En capo er en enhet som brukes av gitarister for å endre toneart, uten å endre grepene som utføres. Den klemmer altså ned alle strengene, som forkorter alle strengene samtidig, og øker tonehøyden.

Denne handlingen ligner på det som skjer når du bruker en finger til å holde ned alle strengene på et bånd. Capoen fungerer som en bevegelig oversadel, som er det stykket på enden av gripebrettet som strengene hviler på. Den overtar rollen som gitarens faktiske oversadel.

Når en capo er plassert på et bånd på gripebrettet på gitaren blir det punktet hvor den er plassert, det nye utgangspunktet for gitargrep.

Effekten av en capo på gitarstemming

Når en capo påføres, hever den tonehøyden på strengene med et antall halvtoner som tilsvarer båndet der den plasseres. Plasseres den på første bånd, heves hver streng med en halvtone. Og plasseres den på andre bånd, heves den med to halvtoner, osv.

Det betyr at hvis du bruker gitargrepet for akkorden C dur med capoen på andre bånd, så spiller du faktisk en D dur akkord.

Capoen bør plasseres like bak båndet på gripebåndet. Ikke rett oppe på båndet, og ikke for langt bak det. Dette for å sikre riktig intonasjon og hindre ulyd når man spiller.

Det kan også være lurt å stemme gitaren etter at capoen er plassert. Igjen for å sikre at det høres bra ut, og at det ikke blir noe ulyd.

Ingen hvilepute

Det er også verdt å merke seg at capoen ikke bør ses på som en hvilepute for å unngå å lære seg å spille visse akkorder. I stedet bør den sees på som et verktøy for å utvide gitarens allsidighet. Og for å gjøre akkorder som er vanskelig å spille tilgjengelige for nybegynnere.

Å forstå mekanikken til en capo er nyttig både for nybegynnere og drevne gitarister. Capoen gir gitaristen større fleksibilitet og kan åpne opp en verden av kreative muligheter.

Ulike typer capoer

Det finnes ulike typer capoer. Funksjonen er den samme, men de har forskjellige fordeler og ulemper. Her vil vi ta for oss noen av de vanligste:

 • Capoer med fjærfeste
 • Capoer med skruefeste
 • Delvise capoer

Capoer med fjærfeste

De kanskje vanligste capoene er capoer med fjærbelastning, som fungerer som en klemme med fjær som man enkelt kan sette på og ta av gitaren. Disse er populære fordi de er brukervennlige og fordi de er så raske å sette på og ta av.

Belastningen som legges på gitarstrengene gjøres med en fjær. Selv om de er raske å påføre, er det viktig å være forsiktig når de settes på.

Capoer med skruefeste

Disse capoene festes på gitaren med en skrue i bakhånd av gitarhalsen. Ulempen med dette er at de ikke er like raske å montere på gitaren som capoene med fjærmekanismen. Fordelen er dog at de ofte er rimelige og at de kan gi et mer tilpasset trykk på strengene.

Delvise capoer

Delvise capoer er capoer som kun presser ned noen av strengene. Disse er derfor et litt annen type verktøy enn vanlige capoer. De brukes nok mest av erfarne gitarister som ønsker å eksperimentere og virkelig utfolde sin kreativitet.

Velg riktig capo for dine behov

Når du velger en capo, bør du vurdere følgende faktorer:

 • Passform til instrumentet: Sørg for at capoen passer til nakkeprofilen og strengavstanden til gitaren din.
 • Bruk: Hvis du trenger å endre capo posisjonene ofte kan en capo med fjærbelastning være best. Men er det mer viktig for deg med eksakt trykk på strengene, kan en capo med skrufeste være å foretrekke.
 • Musikkstil: Er du virkelig erfaren og ønsker å eksperimentere kreativt kan du vurdere en delvis capo.
 • Pris: Er kostnaden det viktigste kriteriet, er selvsagt prisen noe av det du må ta hensyn til når du velger capo.

Til syvende og sist er den beste capoen en som passer til din spillestil, ditt behov og ditt budsjett. Det kan være lurt å prøve ut forskjellige typer før du tar en avgjørelse. Prøv å finne en som føles bra og som forbedrer spillopplevelsen din.

Festing av Capo

Å feste en capo til gitaren din er en enkel prosess, men det krever presisjon for å unngå potensielle problemer. Her er en enkel fremgangsmåte:

 1. Velg bånd. Bestem hvilket bånd du ønsker å plassere capoen på.
 2. Åpne capoen.
 3. Plasser capoen. Pass på å plassere capoen rett bak båndet, og ikke direkte på det. Gummidelen skal hvile på strengene.
 4. Kontroller justeringen. Sørg for at capoen er parallell med båndet og at strengene sitter jevnt under capoens trykkpute.
 5. Slipp klemmen: Slipp forsiktig håndtaket eller klemmen på capoen slik at den legger jevnt trykk over alle strengene.
 6. Test strengene: Sjekk hver streng for å sikre at alle strengene låter som de skal. Hvis en av strengene gir en ulyd, eller skurrer, så juster capoens posisjon.

Vanlige feil når du bruker en Capo

Selv erfarne gitarister kan gjøre feil når de bruker en capo. Her er noen du bør unngå:

 • Capoen festes for langt fra båndet: Dette kan føre til at strengene surrer. Fest alltid capoen nær, men bak båndet.
 • Det brukes ujevnt trykk: Dette kan bøye strengene ujevnt. Sørg for at capoen sitter rett, og påfører jevnt trykk.
 • Det brukes overdreven kraft: Å stramme capoen for mye kan skade halsen på gitaren eller strengene. Bruk akkurat nok trykk til å holde strengene nede, men heller ikke for hardt trykk.

Capo Diagram

Hvordan bruke et capo diagram for transponering

Et capo diagram er nyttig om du ønsker å transponere akkorder med en capo. Diagrammet viser hvilket gitargrep du skal spille basert på capoens posisjon for å oppnå faktisk akkordlyd.

For eksempel, hvis du ønsker å spille en sang som inneholder akkorden F, men sliter med å utføre barregrep, kan du sjekke capo diagrammet for assistanse. Da kan du se at om du for eksempel plasserer capoen på femte bånd, så kan du bruke gitargrepet for C dur for å oppnå å spille det som vil høres ut som en F dur akkord. På samme måte vil da en D akkord låte som en G akkord, og en E akkord låte som en A akkord.

Sanger som bruker capo

 • Perfect – Ed Sheeran: Bruker capo på 1. bånd
 • Wonderwall – Oasis: Bruker capo på 2. bånd
 • Norwegian Wood – The Beatles: bruker capo på 2. bånd
 • Hotel California – Eagles: Bruker capo på 2. bånd
 • Free Fallin – Tom Petty: Bruker capo på 3. bånd

Neste steg – eksperimenter med capo

Det å eksperimentere med å bruke en capo, og å legge til dette i ditt repertoar, kan øke allsidigheten i ditt gitarspill. Slik kan du gjøre det.

 • Eksperimenter med plassering: Prøv å plassere capoen på forskjellige bånd for å se hvordan det påvirker tonen og stemningen i sangen.
 • Transponer sanger: Bruk en capo til å spille sanger i tonearter som passer bedre til din eller andres vokal, eller for å matche andre instrumenter.
 • Utforsk sjangere: Ulike sjangere bruker ofte capo på unike måter. Sjekk ut hvordan ulike sjangere bruker capo, og ta til deg de variantene som passer best til ditt gitarspill.
 • Øv på delvis capo teknikker: En delvis capo kan skape alternative stemminger og unike lyder, og utvide dine kreative muligheter.
 • Ha en notatbok for capo ideer: Etabler en notatbok for din eksperimentering med capo. Noter ned sanger du kan spille med capo, og andre resultater av din eksperimentering du kan utforske videre.

Ved å inkludere en capo når du øver på gitaren kan du få en morsommere gitaropplevelse. Så sett igang å øv og eksperimentere med capo.