Pentaton skala

Publisert:
Pentaton skala på gitar.

Her ser vi på hvordan du spiller pentaton skala på gitar. Selve skalaen er det lett å spille, og det er en nyttig skala å mestre for både nybegynnere og erfarne gitarister.

Innhold

Introduksjon til den pentatoniske skalaen

En pentaton, eller pentatonisk skala, er en skala som består av fem toner per oktav.

Det er nyttig å lære å spille den pentatoniske skalaen på gitar. Bruksområdene er mange, og den er mye brukt. Derfor er det også den første skalaen man bør lære seg å spille.

Den pentatoniske skalaen brukes i alle mulige sjangere. Den vil komme til nytte uansett om du spiller pop, rock, klassisk, jazz eller blues.

I tillegg er den pentatoniske skalaen en av de enkleste skalaene å spille. Dessuten høres det ofte bra ut uansett hvilken rekkefølge tonene spilles i. Den vanligste pentatoniske skalaen inneholder nemlig ikke halvtonetrinn. Og uten halvtoner blir det ingen dissonans.

(En skala uten halvtonetrinn kalles en anhemitonisk skala.)

Opprinnelse

Selve navnet “pentatonisk skala” har sin opprinnelse fra de greske ordene “pente” som betyr fem og “tonik” som betyr tone.

Denne skalaen er en av de eldste og mest universelle musikalske strukturene. Tradisjonelt har den vært et grunnleggende element i musikken i mange forskjellige kulturer. Du finner denne skalaen i alt fra gammel kinesisk musikk til samisk joik, keltiske folketoner og afrikanske stammesanger.

Viktig for nybegynnere

Det er flere grunner til at den pentatoniske skalaen er viktig for nybegynnere:

  • Enkel å lære
  • Skaper harmonisk lyd
  • Passer til mange sjangere
  • Perfekt for improvisasjon

Enkel å lære

Med bare fem toner er den pentatoniske skalaen enklere å huske og spille sammenlignet med andre skalaer. Den er perfekt å lære seg for nybegynnere på gitar.

Harmonisk lyd

Fraværet av halvtoner (halve trinn) i den pentatoniske skala betyr at det ikke er noen dissonante intervaller. Dette gjør at det høres behagelig ut for lytteren uavhengig av tonenes rekkefølge.

Allsidighet

Denne skalaen brukes i et bredt spekter av musikalske sjangre, inkludert blues, rock, jazz og pop, og gir et solid grunnlag for videre musikalsk utforskning.

Improvisasjon

Den pentatoniske skalaen er ideell for improvisasjon og gitarsoloer. Skalaens harmoniske natur lar nybegynnere eksperimentere uten å måtte være redd for å treffe feil tone.

Pentaton skala i musikk

Den pentatoniske skalaens enkelhet og allsidighet gjør den til et viktig verktøy i ulike musikalske sjangere.

I blues og rock brukes den pentatoniske mollskalaen ofte til gitarsoloer og improvisasjon. På samme måte kombinerer jazzmusikere ofte både pentatoniske durskalaer og pentatoniske mollskalaer for å skape komplekse og intrikate gitarsoloer.

Den pentatoniske skalaens enkle struktur, harmoniske lyd og brede anvendelighet gjør den rett og slett til et ideelt utgangspunkt for musikalsk utforskning og improvisasjon. Strukturen gjør det enkelt å lage for eksempel proffe gitarriff.

Typer pentatoniske skalaer

Den pentatoniske skalaen kan deles inn i to hovedtyper:

  • Pentatonisk mollskala
  • Pentatonisk durskala

Hver skala har sin egen unike struktur og sett med toner.

Disse to typene kan brukes til å spille i forskjellige tonearter og å spille ulike musikkstiler. Lærer du å spille begge typene pentatoniske skalaer på gitar, vil du få en større forståelse av hvor du finner tonene på gitarhalsen, og forholdet mellom dem.

Pentatonisk durskala

Den pentatoniske durskalaen er avledet fra durskalaen. I en durskala er det syv toner. Og som du allerede vet består en pentaton skala av 5 toner. Ved å fjerne den fjerde tonen og den syvende tonen fra en durskala får man en pentaton skala.

Utlede pentaton durskala

  • Ta utgangspunkt i durskalaen for en toneart.
  • Fjern den fjerde og den sjuende tonen i skalaen.
  • Da står du igjen med den pentatoniske skalaen for denne tonearten.

Eksempel:

Her tar vi utgangspunkt i C dur skalaen. Denne skalaen består av tonene C, D, E, F, G, A, B.

Du ser at den fjerde tonen er F, og den sjuende tonen er B. Derfor fjerner vi disse to tonene. Da står vi igjen med fem toner.

Det etterlater oss med C dur pentatonisk skala: C, D, E, G, A.

Pentatonisk mollskala

Den pentatoniske mollskalaen er avledet fra mollskalaen. Akkurat som i durskalaen, er det syv toner i mollskalaen. Men for å få en pentaton mollskala fjerner vi den andre og sjette tonen fra en mollskala. Da får vi en pentaton mollskala.

Utlede pentaton mollskala

  • Ta utgangspunkt i mollskalaen for en toneart.
  • Fjern den andre og den sjette tonen i skalaen.
  • Da står du igjen med den pentatoniske skalaen for denne tonearten.

Eksempel:

Her tar vi utgangspunkt i A moll skalaen. Den består av tonene A, B, C, D, E, F, G.

Den andre tonen er B, og den sjette tonen er F. Vi fjerner så disse tonene. Da står vi også her igjen med fem toner.

Det etterlater oss med A moll pentatonisk skala: A, C, D, E, G.

Hvordan spille pentaton skala på gitar

Skal du spille den pentatoniske skalaen på gitar må du kjenne til hvor på gripebrettet du kan spille de forskjellige tonene.

Vi tar utgangspunkt i de fem tonene i den pentatoniske skalaen vi skal spille. Heldigvis har vi allerede sett på hvordan man avleder hvilke toner en gitt pentaton skala inneholder. Vi tar utgangspunkt i en durskala eller en mollskala.

Deretter må vi finne ut hvor på gripebrettet på gitaren vi kan spille disse tonene.

Her er en oversikt over hvor du finner de forskjellige tonene på gripebrettet:

Toner på gitaren

Les mer om toner på gitar her.

Men det hjelper oss bare i gang. Det er ikke lett å avlede skalaen kun ved å se på gripebrettet. Derfor skal vi sette det hele i system for å gjøre det lett å spille den pentatoniske skalaen på gitar.

Vi vil ta for oss hvordan man spiller en pentaton moll- og durskala hver for seg.

Pentaton mollskala på gitar

La oss ta utgangspunkt i A moll pentaton skala som vi allerede har sett på. Denne skalaen vet vi består av de fem tonene:

A, C, D, E, G

Hvis vi da ser på kun de tonene vi trenger for å spille A moll pentaton skala, så er vi ett steg nærmere å kunne spille denne skalaen på gitar.

Som du ser på bildet over så viser det kun tonene A, C, D, E, G som vi trenger for å spille A moll pentaton skala.

Hvis du er oppmerksom så kan du kanskje skimte noen mønstre ut fra dette skjemaet. Og det er nettopp disse mønstrene vi skal bruke for å lære oss å spille den pentatoniske skalaen.

5 posisjoner for pentatonisk mollskala

Det er fem posisjoner, eller mønstre, vi kan bruke for å spille en pentatonisk mollskala. Disse er som følger:

Når du ser disse 5 forskjellige mønstrene, kan du selv finne dem på gripebrettet om du sammenligner disse mønstrene med hvor de fem tonene vi har i A moll pentatonisk skala.

Vi skal her ta utgangspunkt i ett av disse mønstrene, nemlig mønster nummer 1.

Som du ser her har vi nå brutt det hele ned til noe som er mulig å lære seg ganske enkelt. Nemlig å spille A moll pentatonisk skala ved å bruke ett av disse mønstrene på gitaren.

Her ser du hvilke fingre det er anbefalt å bruke for å spille de forskjellige tonene i dette mønsteret:

Fingrene det er anbefalt å bruke for å spille skalaen med dette mønsteret er bare en anbefaling. Passer det deg bedre å bruke andre fingre, så er det selvsagt mulig. Vi er ikke alle like, så det kan passe deg bedre å endre litt på hvilke fingre du benytter. Men prøv å lær deg mønsteret med anbefalingene her først.

Bit deg merke i grunntonen i tonearten som her er markert i blått.

Det å vite hvor du finner grunntonen hjelper deg å ha et referansepunkt for hvor du finner tonen. Det gjør det også lett å skifte mellom forskjellige skalaer.

Når du senere skal bruke den pentatoniske skalaen til gitarsoloer, eller til å improvisere på gitaren, er det alfa og omega å kjenne til hvor du finner grunntonen, og hvor de andre tonene er lokalisert i forhold til denne.

I vårt eksempel, er grunntonen i tonearten A moll som vi skal spille i, A.

Nedenfor er det en forklaring på hvordan du kan spille mønsteret for pentaton mollskala i posisjon 1. Skal vi, som i vårt eksempel, spille pentaton skala i tonearten A moll, så tar vi utgangspunkt i 5. bånd på 6. streng for grunntonen (A) i dette mønsteret.

Spille pentatonisk mollskala – i posisjon 1 – Steg for steg

  • Spill grunntonen ved å presse ned øverste streng på gitaren med pekefingeren i 5. bånd. Spill strengen med en finger på høyre hånd eller med et plekter. (1)
  • Spill deretter neste tone i skalaen ved å presse ned øverste streng i 8. bånd med lillefingeren og spill strengen. (2)
  • Spill så neste tone ved å presse ned 5. streng i 5. bånd med pekefingeren, og spill strengen. (3)
  • Spill deretter neste tone ved å presse ned 8. streng i 7. bånd med ringfingeren og spill strengen. (4)
  • Deretter presser du ned 4. streng i 5. bånd med pekefingeren, og spiller strengen med høyre hånd. (5) Nå har du spilt gjennom den pentatoniske mollskalaen en gang. (Du har spilt alle fem tonene i skalaen etter hverandre.)
  • Spill deretter grunntonen i skalaen en gang til ved å presse ned 4. streng i 7. bånd med ringfingeren, og spill strengen. (6)
  • Deretter presser du ned 3. streng i 5. bånd med pekefingeren, og spiller strengen for å spille andre tone i skalaen. (7)
  • Spill så tredje tone ved å presse ned 3. streng i 7. bånd med ringfingeren, og spill strengen. (8)
  • Press deretter ned 2. streng i 5. bånd med pekefingeren, og spill strengen, for å spille neste tone. (9)
  • Spill så femte tone i skalaen ved å presse ned 2. streng i 8. bånd med lillefingeren, og spill strengen med høyre hånd. (10) Nå har du spilt gjennom den pentatoniske mollskalaen for andre gang.
  • Press så ned den nederste strengen i 5. bånd med pekefingeren og spill strengen for å spille grunntonen i skalaen atter en gang. (11)
  • Spill så neste tone ved å presse ned første streng i 8. bånd med lillefingeren, og spill strengen. (12)

Da har du spilt gjennom hele mønsteret for den pentatoniske mollskalaen i posisjon 1 i tonearten A moll. Da kan du spille alle tonene i omvendt rekkefølge av hva du nå har gjort. Altså du starter med tonen du spilte sist (11,) og spiller deretter tonen du spilte nest sist (10,) osv.

Øv deg på å spille dette mønsteret opp og ned til det sitter mer og mer. Når du kan spille dette uten å tenke deg om kan du bruke disse tonene til å improvisere på gitar i den tonearten du ønsker.

Skifte toneart

Nå er det sånn at vi ikke alltid ønsker å spille i tonearten A moll. Men det byr ikke på noe problem. Vi kan fortsatt bruke mønsteret for posisjon 1 når vi skal spille andre molltonearter. Da tar vi bare utgangspunkt i ulike bånd på gripebrettet på gitaren for grunntonen i skalaen vi skal spille. Og bruker akkurat det samme mønsteret for å spille tonene.

Skal vi spille i tonearten A moll vet du allerede at vi tar utgangspunkt i 5. bånd for grunntonen vår på 6. streng. Men som du ser her så kan vi ta utgangspunkt i 3. bånd for å spille i G moll.

Tilsvarende kan du ta utgangspunkt i 1. bånd for F moll, 0. bånd eller 12. bånd for E moll, 7. bånd for B moll, 8. bånd for C moll, og 10. bånd for D moll.

Det er lett å skifte i hvilken toneart du spiller den pentatoniske mollskalaen når du kjenner til hvor de forskjellige tonene spilles på gripebrettet. Skal du improvisere når du spiller sammen med andre kan du lett skifte til en annen toneart hvis for eksempel sangeren ønsker at det spilles i en annen toneart.

Pentaton durskala på gitar

Vi tar utgangspunkt i C dur pentaton skala som vi allerede har sett på. Den består som kjent av de fem tonene:

C, D, E, G, A

Akkurat som det er noen mønstre vi kan bruke for å spille en pentaton mollskala, så er det fem ulike mønstre vi kan bruke til å spille en pentaton durskala.

5 posisjoner for pentatonisk durskala

5 posisjoner for å spille pentaton durskala.

Vi tar utgangspunkt i mønster nummer 1 når vi nå skal se på hvordan vi kan spille C dur pentaton skala.

Når vi har brutt gripebrettet ned i enkle mønstre vi kan trene inn, er det enkelt å spille en pentatonisk durskala på gitaren.

Her ser du hvilke fingre som det er anbefalt å bruke for å spille tonene i dette mønsteret:

Akkurat som med mønstrene for pentaton mollskala, så er anbefalingene her kun en anbefaling. Det er fullt mulig å bruke andre fingre for å spille disse mønstrene om du finner det lettere.

Og akkurat som for grunntonen for pentatonisk moll, så er grunntonen her markert i blått.

Når du vet hvor du finner grunntonen på gripebrettet, og hvordan du spiller et mønster ut fra denne utgangsposisjonen, så vil det være lett for deg å spille de forskjellige pentatoniske durskalaene, og skifte mellom de forskjellige toneartene.

Som sagt er grunntonen når vi skal spille i C dur, C.

Vi tar utgangspunkt i mønsteret for posisjon 1 for pentaton durskala. I vårt eksempel der vi skal spille pentaton durskala i tonearten C dur, så tar vi utgangspunkt i 8. bånd på 6. streng for å spille grunntonen i denne skalaen. Slik spiller du dette mønsteret:

Spille pentatonisk durskala – i posisjon 1 – Steg for steg

  • Hold ned 6. streng i 8. bånd for å spille grunntonen i C dur. Eller velg riktig utgangspunkt for tonearten du skal spille. Spill så strengen med høyre hånd. (1)
  • Press deretter ned 6. streng i 10. bånd for å spille neste tone i skalaen, og spill strengen. (2)
  • Hold så ned 5. streng i 7. bånd og spill strengen. (3)
  • Press så ned 5. streng i 10. bånd for å spille neste tone, og spill strengen. (4)
  • Spill så siste tone i skalaen ved å presse ned 4. streng i 7. bånd og spill strengen med høyre hånd. (5) Nå har du spilt gjennom den pentatoniske durskalaen en gang.
  • Spill deretter grunntonen på nytt ved å holde ned 4. streng i 10. bånd, og spill denne. (6)
  • Hold så ned 3. streng i 7. bånd for å spille neste tone i skalaen, og spill strengen. (7)
  • Spill så neste tone ved å holde ned 3. streng i 9. bånd og spill denne. (8)
  • Press så ned 2. streng i 8. bånd og spill strengen. (9)
  • Hold så ned 2. streng i 10. bånd og spill denne. (10) Nå har du spilt gjennom den pentatoniske durskalaen for andre gang.
  • Spill så grunntonen igjen ved å holde ned 1. streng i 8. bånd, og spill strengen. (11)
  • Til slutt spiller du neste tone på 1. streng og 10. bånd og spiller denne strengen. (12)

Deretter kan du spille skalaen i revers av hva du allerede har gjort.

Sammenheng mellom pentatoniske dur- og mollskalaer

Hver toneart har en forbindelse til både dur og moll. Hvis vi tar utgangspunkt i A moll som vi har sett på i eksempelet vårt tidligere, så har denne tonearten samtidig en forbindelse til tonearten C dur.

Her kan vi se på mønsteret for A moll pentaton skala – posisjon 1. Da vet vi at vi tar utgangspunkt i grunntonen A på 6. streng i 5. bånd.

Samtidig kan vi se på mønsteret for C dur pentaton skala – posisjon 5. Da ser vi at vi tar utgangspunkt i grunntonen C på 6. streng i 8. bånd.

Når vi setter disse mønstrene ved siden av hverandre, kan vi se at de overlapper. Både dur- og mollskalaen består av de samme fem tonene. Forskjellen her er hvilken grunntone skalaen tar utgangspunkt i.

A moll og C dur vil alltid være forbundet. Akkurat som andre durtonearter er forbundet med en spesifikk molltoneart.

Skalaen vil være en A moll pentaton skala når grunntonen er A. De fem tonene er de samme, men når man starter med å spille tonen A og avslutter med tonen A, så spiller man i tonearten A moll.

På samme måte vil skalaen være en C dur pentaton skala når grunntonen er C.

Les også om: Kromatisk skala

Noen siste tips

Som alltid vil ordtaket “øvelse gjør mester” stemme godt.

Her er dog noen siste tips når du skal lære deg å spille pentaton skala på gitar:

  • Lær deg ett mønster om gangen. Det er bedre å kunne spille ett mønster godt, enn å kunne alle fem sånn nesten.
  • Tren mønstrene sakte til å begynne med. Det er ingen hast. Ingen blir verdensmester med en gang, og fingrene og hjernen trenger at vi starter rolig når vi øver inn nye triks.
  • Bruk fingertuppene når du spiller. Vil du at tonene skal bli klare, så er det lurt å fokusere fingertuppen på strengen du spiller til enhver tid.

Når du har trent inn ett eller flere av disse mønstrene vil du ha glede av den pentatoniske skalaen så lenge du spiller gitar.