5 ting du som nybegynner på gitar må vite

Publisert:
Nybegynner på gitar.

Som nybegynner på gitar går man gjennom en musikalsk reise. Her ser vi på hva som er viktig å ta hensyn til og være klar over når man som nybegynner setter ut på denne reisen.

Dette vil gjøre deg klar for å lære mer, og raskere. Nybegynner eller ei, det er viktig for alle gitarister som ønsker å utvikle sitt spill.

Å vite hva som venter på denne reisen vil gi et godt grunnlag for å lære å mestre gitaren som nybegynner.

Innhold

Når du starter å lære å spille gitar

Nybegynner øver på gitar.

Musikal oppdagelse

Å begi seg ut på å lære å spille gitar er et spennende eventyr. Det åpner dører til en verden av kreativt uttrykk. For mange nybegynnere på gitar starter reisen med et ønske om å lære seg å spille en favorittsang. Men det spinner raskt videre til at dørene åpnes for en reise med musikalsk oppdagelse.

Når du dykker ned i musikken, med akkorder, melodier og rytmer, vil du fort ende med både musikalsk og personlig utvikling. Reisen formes av dine mål, inspirasjon på veien og erfaringer du gjør underveis, og byr på både oppturer og nedturer. Men gleden ved å spille gitar ligger i bunn.

Vanlige misoppfatninger for nybegynnere på gitar

Når du starter din reise for å lære gitar, er det viktig å fjerne noen vanlige misoppfatninger som kan hindre din fremgang.

Mange nybegynnere tror at talent er den eneste avgjørende faktoren for suksess. I virkeligheten er utrettelig øving og dedikasjon langt viktigere.

En annen myte er at det skal være enkelt å lære seg å spille gitar. Selv om det er sant at noen aspekter ved gitarspill kan plukkes opp raskt, er det å mestre instrumentet en langsiktig forpliktelse som krever tålmodighet.

Til slutt er det ideen om at du må lære deg å spille på en akustisk gitar før du går over til elektrisk. Selv om dette ofte er et godt tips, så er den beste gitaren å starte med den som inspirerer deg og passer til den musikken du brenner for.

Rett perspektiv til læringsprosessen

Det å ha rett perspektiv til læringsprosessen på gitar er avgjørende. La oss være ærlige, du kommer ikke til å spille som Slash etter noen uker og måneder.

“Det å virkelig mestre gitaren som instrumentet er en langsiktig forpliktelse som krever tålmodighet.”

Men fortsetter du å øve, vil du se fremgang på flere plan. Og du vil bli bedre og bedre til å mestre gitaren. Dette bør være med på å inspirere deg til å øve og spille videre, selv om du ser at andre er flinkere på gitaren enn deg per i dag.

Det er lett å bli overveldet av ferdighetene som kreves for å spille bra. Men greier du å heller fokusere på alle tingene du etterhvert lærer, vil læringsreisen på gitar bli mye mer fornøyelig.

Se på hver utfordring som en mulighet for vekst. Da er det lettere å holde motivasjonen høy og å nyte hvert steg på reisen.

Husk at alle gitarister, uansett hvor dyktige de er i dag, en gang også var nybegynnere. Omfavn læringsprosessen med et åpent sinn. Våg å gjøre feil. Først da vil du se fremgang.

Og ikke glem å feire alle små seire underveis. Selv om du ikke er verdens beste gitarist så får du til mye bra. Det kan være at du har lært et nytt gitargrep, at du begynner å mestre overgangen mellom å spille to akkorder som du har øvd lenge på, eller kanskje at du har lært en ny akkordprogresjon. Alle disse små seirene er viktige. De gjør deg til en bedre og bedre gitarist. Ikke glem det.

Og ha alltid årsaken til at du startet å lære å spille gitar i bevisstheten – kjærligheten til musikk og gitarspill.

Husk at gjentagende øving slår opprinnelig talent hver dag som helst.

1. Omfavn rett tankesett som nybegynner på gitar

En gitarist får instruksjoner på hvordan han skal spille.

Forstå læringskurven

Å legge ut på reisen med å lære å spille gitar er et eventyr fylt med oppturer og nedturer. Det er avgjørende for nybegynnere å forstå læringskurven ved å lære gitar.

Til å begynne med kan det hende du opplever at fremgangen din går sakte. At du sliter med det mest grunnleggende, som hvordan du holder gitaren, hvordan du plasserer fingrene dine på strengene, og hvordan du spiller strengene.

Dette er bare naturlig.

Denne fasen handler om å bygge et solid grunnlag for gitarspillet. Og det kan virke som du ikke kommer videre. At du ikke blir noe bedre. Men husk at hvert minutt med øving bringer deg nærmere ditt mål om å lære å spille gitar. Selv om det ikke nødvendigvis føles sånn akkurat nå. Det gjelder alle som starter å spille gitar. Det gjelder bare å holde ut med øvingen så vil innsatsen betale seg.

Når du fortsetter å øve vil du etter hvert oppleve akselerert læring. Akkorder og skalaer begynner plutselig å gi mening. Og spillingen blir mer og mer flytende.

“Gjentagenede øve vil etter hvert gi akselerert læring.”

Det å være bevisst på at det er en læringskurve for å lære gitar vil hjelpe deg å håndtere dine forventninger, og hjelpe til med å holde motivasjonen oppe. Du vet at hvis du fortsetter å øve så vil du mestre spillingen. Selv om det ikke nødvendigvis føles sånn i dag.

Sammenlign deg selv med riktig standard

Det er naturlig å sammenligne seg selv med andre. Men som nybegynner på gitar er det smartere å sammenligne seg mot rett standard.

I stedet for å sammenligne seg mot erfarne gitarister med mange års erfaring, er det mer givende å fokusere på din egen vekst og fremgang. Husk at hver gitarist startet som nybegynner. Det er deres dedikasjon til å øve, og å lære mer, som førte dem dit de er i dag.

Å sammenligne seg mot andre på samme nivå, eller aller helst mot realistiske mål, vil være mer motiverende.

Rask fremgang på et tidlig stadie

Mange nybegynnere opplever store framskritt tidlig, når de først begynner å lære seg å spille gitar. Denne fremgangen skyldes ofte motivasjonen og spenningen ved å lære seg en ny ferdighet. Dessuten er det relativt lett å lære enkle teknikker på gitar i forhold til mer avanserte teknikker.

I denne tidlige fasen lærer du kanskje å spille noen akkorder, og kanskje noen enkle sanger på gitar. Dette er selvsagt utrolig givende. Du må bare ikke falle i den fella det er å tro at all fremgang kommer like raskt og enkelt.

Det er viktig å opprettholde realistiske forventninger, da læringstempoet ofte vil avta etter denne tidlige fremgangen. Etter hvert vil du over på å lære mer avanserte teknikker, og de krever mye mer å mestre.

Så ikke bli demotivert når det ser ut som fremgangen din stopper opp. Omfavn heller denne tidlige fremgangen du har oppnådd, og nyt den. Men forbered deg på at mer avanserte teknikker vil kreve mer og gi mer gradvis fremgang.

Ved å erkjenne at læringskurven for en del gitarteknikker er bratt vil dine forventninger bli mer realistiske. Og du sammenligner deg med riktig standard, framfor å sammenligne deg med mer erfarne gitarister. Da blir det lettere å fortsette selv når det ser ut som du ikke kommer noen vei. Fordi du vet at det vil ta tid. Det er naturlig ved enhver læringsprosess, og er ikke annerledes på gitar.

2. Fysisk tilpasning – overvinn tidlig ubehag

En mann holder et gitargrep på gripebrettet på en gitar.

Innledende ubehag

Det å legge ut på reisen med å lære seg å spille gitar er spennende. Men den er ikke uten utfordringer. Ingenting verdt å lære seg er det.

En av de første hindringene nybegynner på gitar møter er det fysiske ubehaget som følger med å holde ned strengene på gitaren. Det ukjente trykket av strengene mot fingertuppene, musklene i hånd og arm som ikke er vant til å holde en gitar, og fingrenes krumspring for å utføre gitargrep kan hver for seg eller sammen gi en mindre behagelig opplevelse.

Da er det viktig for nybegynnere å forstå at dette innledende ubehaget er en naturlig del av prosessen. Dette ubehaget vil avta med tiden etter at nødvendig mengde med øvingstimer er tilbakelagt.

Å bygge robusthet – hardere hud og muskelminne

Når du fortsetter å øve, vil kroppen din begynne å tilpasse seg. Fingertuppene vil utvikle hardere hud. Dette gir et beskyttende lag med hud som gjør det mindre smertefullt å spille.

Samtidig bygger hendene og fingrene opp muskelminne. Det vil si at gjentatt praktisering av en oppgave gradvis fører til evnen til å utføre denne uten bevisst innsats. Dette muskelminnet er avgjørende for å mestre overganger mellom akkorder og utvikle den fingerferdigheten som trengs for å utføre mer komplekse teknikker.

Oppretthold riktig holdning og teknikk

 • Holdning: Riktig holdning handler ikke bare om komfort, men også om å forebygge langtidsskader. Sitt oppreist, hold gitaren tett mot kroppen, og sørg for at nakken har en behagelig vinkel. Dette vil gjøre det lettere å komme til gripebrettet på gitaren, samt å redusere belastningen på rygg og skuldre.
 • Håndposisjon: Hold tommel på hånden som utfører gitargrep på baksiden av gitarhalsen, og ikke over toppen av denne. Dette gir bedre rekkevidde for fingrene og reduserer spenningen i fingrene.
 • Klimpreteknikk: Når du spiller strengene (klimprer) bør dette gjøres med utgangspunkt i håndleddet og ikke fra albuen. Det vil gi en mer avslappet og flytende bevegelse.

Ved å ta hensyn til disse aspektene ved gitarspillingen, kan du minimere ubehaget, og heller fokusere på gleden ved å spille musikk. Husk at målet ikke er å tåle smerte, men å finne en komfortabel måte å spille på.

Les også: Gitargrep for nybegynnere

3. Utforsking av musikalske sjangere og ulike teknikker

Verdien av mangfoldig musikalsk eksponering

Som nybegynner på gitar kan det å fordype seg i en rekke musikalske sjangre være en utviklende opplevelse. Eksponering for forskjellige stilarter, alt fra rockens elektrifiserte bluesopprinnelse til innviklet fingerspill, vil utvide ditt musikalske vokabular, og din kreativitet på gitaren.

Omfavne mangfoldet som eksisterer av musikk og med det utforsk gitarens enorme potensial.

Balanser det du må lære som nybegynner med mer avanserte utfordringer

For å utvikle seg, må man også utfordre seg selv. Det er viktig å mestre det mest grunnleggende på gitar, men det er også viktig å utfordre seg selv ved å teste ut mer avanserte teknikker. Dette vil være med på å utvikle deg som gitarist.

Begynn med å lære, og mestre grunnleggende teknikker som vanlige akkorder og klimpremønstre. Men ikke unngå det å prøve å spille forenklede versjoner av utfordrende riff.

Ved å balansere øvingene mellom enkelt, grunnleggende materiale og mer utfordrende ting, vil man få det beste fra to verdener. Man utvikler grunnleggende teknikker, og bygger selvtillit, men man holder seg også motivert ved å pushe seg selv til å lære mer avansert gitarspill. Da unngår man også å stagnere over tid.

Etter hvert som du blir mer og mer komfortabel med gitaren, og mestrer grunnleggende teknikker, utvider du da i tillegg hele tiden repertoaret ditt. Motivasjonen opprettholdes og du vil nyte selvtillitt som gitarist.

Eksperimenteringens rolle i å finne din egen gitarstil

Den første delen av den reisen det er å gå fra å være nybegynner på gitar til å bli en mer erfaren gitarist, er å mestre det grunnleggende materialet en gitarist må kunne. Men så krever det mer utfordring og eksperimentering for å utvikle seg videre.

Å finne sin egen gitarstil er nemlig en eksperimenteringsreise.

Eksperimenter etter hvert med alt som virker spennende:

 • Test for eksempel ut:
 • forskjellige gitarer
 • både en Fender Telecaster og en Gibson SG, og hør og føl på forskjellen
 • ulike gitarteknikker
 • fingerspill og forskjellige klimpreteknikker
 • ulike effektpedaler

Sjekk ut hva som appellerer til deg:

 • Hvilke grepsteknikker foretrekker du?
 • Hvordan føles ulike gitarer, og hvilken er din favoritt?
 • Hvilke effektpedaler gir deg et lydbilde du nyter?
 • Kan en reverb, en delay, eller en chorus effektpedal tilføre gitarspillet ditt noe?
 • Hvilke lyder, og lydbilde foretrekker du?

Når du utforsker forskjellige sider ved det å spille gitar, vil du naturlig gravitere mot visse lyder og teknikker. Disse vil kunne danne grunnlaget for din personlige stil. Husk at målet her ikke er å etterligne heltene dine på gitar, men å lære av dem, og utvikle din egen stil.

Avslutningsvis er det å utforske musikalske sjangere og teknikker en viktig del av veksten din som gitarist. Det handler om å omfavne det ukjente, utfordre deg selv, og til slutt oppdage gleden ved å uttrykke din individualitet gjennom musikk.

4. Overvinn utfordringene med å lære gitar

Identifisere vanlige hindringer for nybegynnere på gitar

Å legge ut på reisen med å lære gitar er et spennende eventyr. Potensielt kan det bli en givende reise fylt med et musikalsk uttrykk og vekst. Nybegynnere møter imidlertid ofte en rekke hindringer som kan hindre fremgang.

Her er noen av de hindringene du kan møte som ny gitarspiller:

 • En av de første hindringene er det fysiske ubehaget forbundet med å holde ned strenger og å strekke fingrene til uvante posisjoner.
 • En annen vanlig utfordring er koordineringen som kreves for å synkronisere gitargrep og klimpring og plukking av strengene.
 • I tillegg kan nybegynnere slite med musikalsk timing og rytme, som er avgjørende for å spille sanger nøyaktig.
 • Overganger mellom akkorder utgjør også en betydelig utfordring, siden de krever raske og presise fingerbevegelser.
 • Til slutt kan den overveldende mengden informasjon om gitarspill som eksisterer lett føre til forvirring og usikkerhet hva som er rett prosess for å lære seg å spille gitar.

Strategier for å takle vanskelige teknikker

For å overvinne de potensielle utfordringene som eksisterer ved å lære å spille gitar, bør nybegynnere erkjenne disse, og gå strategisk til verk for å overkomme disse:

 • For å unngå fysisk ubehag er det lurt å trene regelmessig, men i korte, fokuserte økter for å bygge utholdenhet uten å forårsake smerter og belastning.
 • For å forbedre koordinasjonen kan øvelse med en metronom være til hjelp. Start med å spille langsomt og øk gradvis hastigheten samtidig som nøyaktigheten opprettholdes.
 • For rytme og timing kan det være en fordel øve seg på å klappe med til sanger, eller å gjennomføre noen rytmeøvelser.
 • Når du har å gjøre med akkordoverganger, kan du i begynnelsen øve på å skifte mellom akkorder der du kan beholde en av fingrene på samme sted, slik at det blir færre fingre å flytte. For eksempel ved å skifte mellom gitargrepene for A moll, D7, C dur og C7. Da kan du holde pekefingeren fast på andre streng på første bånd.
 • Til slutt kan det å følge en strukturert læringsplan hjelpe deg med å navigere gjennom de enorme mengdene av info som finnes om å spille gitar. Mange ulike måter kan føre deg framover, men det er viktig å holde seg til en plan for å ikke bli forvirret.

Den psykologiske effekten av å møte utfordringer

Det psykologiske aspektet ved å lære gitar er like viktig som det fysiske og det tekniske aspektet. Å møte utfordringer kan føre til frustrasjon og at man tviler på seg selv som gitarist. Opplever man dette er det viktig å erkjenne at disse følelsene er en naturlig del av enhver læringsprosess.

Det å fokusere på det man har oppnådd istedenfor å fokusere på det man ennå ikke får til, er en fornuftig strategi. Ok, kanskje lettere sagt enn gjort. Men denne psykologien spiller inn for oss alle.

Er det noe du ikke kan, kan du tilføre ordet “ennå” når du tenker på det eller snakker om det. Det er en enkel, men effektiv teknikk for å endre tankesett der og da. Sier du for eksempel “jeg kan ikke spille fingerspill,” omformuler det heller til “jeg kan ikke spille fingerspill ennå.”

Å feire små seire og sette seg oppnåelige mål kan også øke selvtilliten. I tillegg kan kontakt med andre gitarister for støtte og råd gi oppmuntring og følelse av fellesskap og tilhørighet.

Avslutningsvis er det å konfrontere, og overvinne utfordringer med gitarspill, en mangefaset bestrebelse som krever både fysisk trening, strategisk læring og rett tankesett.

Ved å

 • forstå hvilke hindringer som ligger foran en,
 • bruke effektive læringsstrategier og
 • opprettholde et positivt syn,

kan nybegynnere eskalere sin læring og nyte de tilegnede gitarkunnskapene man erverver.

5. Viktige redskap og tilbehør for gitarister

Grunnleggende utstyrsliste for nybegynnere

Å starte din gitarreise er spennende. Men før du setter i gang med å spille din første akkord er det viktig å ha det nødvendige utstyret på plass. Her er en sjekkliste over nødvendig tilbehør for enhver spirende gitarist:

 • En gitar: Ok, den var opplagt.
 • Gitartuner: En tuner er et verktøy for å stemme gitaren. Den sikrer at gitaren din har perfekt tonehøyde, noe som er avgjørende for at det skal låte bra. En ustemt gitar er ikke noe særlig å høre på.
 • Plekter: Et plekter er et lite redskap du kan bruke til å klimpre strengene på gitaren istedenfor å bruke fingrene. De kan dramatisk påvirke spillestilen, og lydbildet på gitarspillet ditt.
 • Reservestrenger: Strenger kan ryke, så det er alltid lurt å ha et reservesett.
 • Gitarkabel: For elektriske gitarister er en pålitelig kabel nødvendig for å koble gitaren til en forsterker.

Forstå funksjonen til alle redskapene

Hvert tilbehør tjener et bestemt formål:

 • Gitartuner: Denne enheten hjelper deg å stemme hver streng til riktig tone.
 • Gitarplekter: Plektre kommer i forskjellige former, størrelser og materialer, som hver tilbyr en unik følelse og lyd.
 • Reservestrenger: Strenger kan variere i tykkelse og materiale, noe som påvirker spillbarhet og tone.
 • Gitarkabel: En god kabel skal overføre gitarens signal uten forstyrrelser eller støy.

Investering i kvalitet – Når er det viktig, og hvorfor?

Som nybegynner lurer du kanskje på om det er verdt å investere i utstyr av høy kvalitet. Her er årsakene til at du i en del tilfeller bør vurdere det:

 • Lang levetid: Kvalitetstilbehør har en tendens til å vare lenger, og sparer deg for penger og problemer i det lange løp.
 • Ytelse: Bedre utstyr kan forbedre spillopplevelsen din. For eksempel er en tuner av høy kvalitet mer nøyaktig, noe som gjør stemmingen av gitaren enklere og mer pålitelig.
 • Komfort og spillbarhet: Komfortable plektre og strenger tilpasset spillestilen din kan gjøre øvingene dine mer motiverende og produktive.

Selv om det ikke er nødvendig å handle inn det dyreste utstyret med en gang, bør du vurdere å oppgradere etter hvert som du oppnår fremgang og bedre forstår hva som fungerer best for deg. En god tommelfingerregel er å investere i kvalitet når du merker at ditt nåværende utstyr begrenser spillingen din eller når du er engasjert nok til å rettferdiggjøre utgiftene.

Husk at de riktige redskapene kan utgjøre en betydelig forskjell i din reise som gitarist. De forbedrer ikke bare spillopplevelsen din, men kan også utvikle deg som gitarist.

Konklusjon: Å dyrke tålmodighet og utholdenhet

Kvinne som sitter på gulvet og spiller gitar.

Oppsummering av viktige innsikter for nybegynnere på gitar

Når du setter ut på reisen det er å lære seg å spille gitar som nybegynner, er det lurt å reflektere over hva som kan lede deg gjennom de innledende stadiene av læringen.

 • Først og fremst, forstå at ubehag er midlertidig og fingrene vil tilpasse seg. Å bygge hard hud og muskelminne er en del av prosessen.
 • For det andre, omfavn rett tankesett; læringskurven er bratt til å begynne med, men fremgangen din vil gå raskere hvis du opprettholder en positiv og åpen holdning.
 • For det tredje, utforsk ulike musikalske sjangere og teknikker for å finne din unike stil og for å holde øvingene engasjerende.
 • For det fjerde, husk at det å lære seg å spille gitar kan gi både fysiske og psykologiske utfordringer. Men når du vet hva som kan komme av utfordringer, og vet hvordan du skal møte dem, har du det du trenger for å lykkes.
 • Til slutt, sørg for å ha nødvendig utstyr og tilbehør tilgjengelig, og forstå hvordan du best bruker det.

Oppmuntring for den pågående læringsprosessen

Veien til å mestre gitaren er ikke en sprint; det er et maraton. Når du fortsetter å lære og utvikle deg, feir hver milepæl, uansett hvor liten den kan virke. Sett realistiske mål og vær tålmodig med deg selv mens du streber etter å oppnå dem.

Det er viktig å holde seg motivert og å minne deg selv på hvorfor du begynte å spille gitar i utgangspunktet. Enten det er for personlig fornøyelse, det å kunne utfolde seg kreativt, eller drømmen om å opptre for andre, så ha drømmen friskt i minne. Da er det lettere å fortsette når det butter litt.

Oppsøk gjerne andre gitarister du kan dele frustrasjoner, fremganger og erfaringer med.

Den kontinuerlige reisen som gitarist

Det å mestre gitaren som instrument er en kontinuerlig reise. Når du fortsetter å øve vil du utvikle deg, og oppdage at gitaren ikke bare er et instrument, men også en følgesvenn på din musikalske reise.

Ferdighetene du utvikler vil bli en del av din identitet som musiker og gitarist. Vær nysgjerrig og fortsett å utfordre deg selv med nye sanger, teknikker og musikalske konsepter. Husk at de dyktigste gitaristene er de som aldri slutter å lære.

Avslutningsvis er reisen fra nybegynner på gitar til fullverdig gitarist, en reise som er veldig givende. Ved å dyrke tålmodighet og utholdenhet vil du ikke bare forbedre deg som gitarist, men også nyte den rike, tilfredsstillende opplevelsen musikk gir livet ditt. Så fortsett å spille, fortsett å lære, og la musikken veilede deg mot dine personlige mål for gitarmestring.

Husk at vi har alle startet som nybegynner.