Dominantseptimakkorder

Publisert:

Her vil vi ta for oss dominantseptimakkorder og gitargrepene man bruker for å spille disse akkordene på gitar.

Dominantseptimakkorder er populære og brukes ofte som ledeakkorder til en ny akkord. Blandt septimakkordene er de de mest populære.

Hopp direkte til – Gitargrep dominantseptimakkorder.

Innhold

Hva er en dominantseptimakkord?

En dominantseptimakkord består av fire toner. Disse akkordene er bygd opp av en durtreklang + en liten septim.

En durtreklang er bygd opp av grunntonen + en stor ters + en kvint.

  • Ters betyr den tredje, og en ters er den tredje tonen i en diatonisk skala. Durskalaen er en diatonisk skala. (En stor ters har avstanden fire halve trinn fra en tone til en annen. Ser du på illustrasjonen av C dur skalaen lenger ned så ser du at det er fire halve trinn fra grunntonen i skalaen til den tredje tonen i skalaen. Altså en stor ters.)
  • Kvint betyr den femte, og en kvint er den femte tonen i en diatonisk skala. (En kvint har en avstand på 7 halve trinn. Ser du på illustrasjonen av durskalaen igjen så ser du at det er 7 halve trinn fra grunntonen til den 5. tonen i skalaen.)
  • En septim er den sjuende tonen i en diatonisk skala. En liten septim er en septim der avstanden til grunntonens oktav er et helt trinn.

Tonene i en dominantseptimakkord

Sagt på en annen måte, så består en dominantseptimakkord av følgende toner i durskalaen – grunntonen, den 3. tonen, den 5, tonen og tonen som ligger et halvt trinn under den 7. tonen.

Eksempel – akkorden C7

Vi tar nå utgangspunkt i C durskalaen for å lage akkorden C7.

C dur skalaen består av tonene C, D, E, F, G, A, B

Når vi skal sette sammen akkorden C7 så setter vi sammen tonene – grunntonen, den tredje tonen, den femte tonen og tonen som ligger et halvt trinn den fra den syvende tonen i C dur skalaen.

For C7 får vi da tonene C, E, G og Bb. (Et halvt trinn ned fra B får vi Bb.)

Oppløsning av dissonans

I motsetning til dur- og molltreklanger så høres dominantseptimakkordene veldig ustabile ut. Disse akkordene er forbundet med dissonans. Det fører til at når man hører denne akkorden så ønsker man at spenningen i akkorden skal løse seg opp.

Denne spenningen vil løse seg opp ved å spille en stabil akkord, som en durtreklang eller en molltreklang. Dette skal være en treklang der grunntonen i akkorden ligger en ren kvint under grunntonen i dominantseptimakkorden.

En ren kvint er når avstanden mellom to toner er 7 kromatiske halvtoner.

Ser vi på den kromatiske skalaen så har vi følgende toner:

C – Db – D – Eb – E – F – Gb – G – Ab – A – Bb – B

Når vi da vet at:

En dominantseptimakkord løses opp til en akkord der grunntonen ligger en ren kvint under grunntonen i dominantseptimakkorden.

Da ser vi at dominantseptimakkorden C7 vil løse seg opp i akkorden F dur eller F moll. Dette fordi grunntonen i F dur og F moll, som er tonen F, ligger 7 kromatiske trinn fra grunntonen i C7 som er tonen C.

Dette kan du telle deg fram til ved å telle ned 7 halvtoner fra tonen C i den kromatiske skalaen. Da havner du på tonen F.

Det går også an å bruke kvintsirkelen for å finne ut hvor dominantseptimakkorden leder.

Bruk av dominantseptimakkorder

Dominantseptimakkorder er populære. Og du finner dem i massevis av sanger.

En av grunnene til at disse akkordene er mye brukt er at de er med på å skape en følelse av spenning i en sang. De er også med på å drive sangen framover til neste del av sangen.

Tenk på dette når du spiller en sang med dominantseptimakkorder. Og bruk dem når du komponerer egne sanger. Og når du spiller akkordprogresjoner.

Nå over til hvordan man spiller disse akkordene på gitar med gitargrep.

Gitargrep dominantseptimakkorder