Hammer-ons på gitar

Publisert:
Hammer-ons gitarteknikk på gitar

Her tar vi for oss hammer-ons som er en gitarteknikk man kan bruke for å kunne spille raskere og mer flytende.

Innhold

Hva er “hammer-ons?”

“Hammer-ons” er en grunnleggende gitarteknikk som tilfører et nytt aspekt til gitarspillet ditt. Begrepet “hammer-on” er ganske beskrivende for hvordan du utfører denne teknikken.

Du bruker nemlig en finger fra hånda du utfører gitargrep med, og “hamrer” denne fingeren ned på en streng på gripebrettet. Strengen vil da begynne å vibrere og spille en tone uten at man bruker den andre hånden til å plukke strengen.

Denne teknikken brukes vanligvis når man spiller forskjellige toner i en sekvens. Fordelen er at man kan øke hastigheten på gitarspillet sitt og oppnå en flytende overgang mellom tonene som spilles.

Tabulatur for hammer-ons

I et tabulatur er hammer-ons notert med en “H” mellom to tall. Det kan være illustrert som ovenfor med en “H” på en bue mellom to tall, eller rett og slett to tall med en “H” mellom.

Tallene viser i hvilke bånd en tone skal plukkes, for så en tone hamres ned.

Hvorfor bruke hammer-ons når man spiller gitar

Hammer-ons er ikke bare et kult triks. Teknikken gir deg nemlig flere praktiske fordeler når du spiller gitar:

  • Hastighet – Hammer-ons gir deg muligheten til å øke hastigheten når du spiller. Du kan spille mange toner raskt etter hverandre uten at du trenger å plukke strengene for hver tone. Det gir deg mulighet til å spille raske passasjer og gitarsoloer.
  • Redusert belastning – Ved å minimere bruken av plukkhånden vil du redusere belastningen under lengre øvningsøkter eller konserter.
  • Flyt – Denne teknikken bidrar til å kunne mestre å spille mer sammenhengende (legato.) Dette er essensielt for å kunne spille melodier og passasjer mer flytende.

Dessuten bygger mange mer avanserte gitarteknikker, som legato, tapping og pull-offs på hammer-on teknikken. Derfor åpner det å mestre denne teknikken muligheten til et bredere spekter av uttrykksformer på gitaren.

Grunnleggende konsept for hammer-ons

Hammer-on teknikken gjør det mulig for deg å spille to toner med kun å plukke strengen på gitaren en gang.

For å utføre hammer-on teknikken starter du med å plukke en tone for deretter å trykke skarpt ned (eller “hamre på”) en høyere tone på den samme strengen med en annen finger.

Da produseres den en jevn lyd. Kall det gjerne en legatolyd. Som igjen åpner muligheten for et mer flytende gitarspill.

Slik utfører du hammer-ons – Steg for steg

  1. Start med å presse ned en streng i et bånd på gitaren. (For eksempel det 5. båndet på den tynneste strengen.)
  2. Bruk plukkhånden til å plukke strengen så tonen låter klart og tydelig. (Det 5. båndet på den tynne E strengen vil gi tonen A.)
  3. Trykk den samme strengen raskt ned i et bånd høyere på gitaren med en av de andre fingrene. (For eksempel så hamrer du ned strengen i 7. bånd med ringfingeren.)

Sørg for at tonen du “hamrer” ned låter like tydelig som den du spilte først. Styrken og hastigheten du bruker til å presse ned fingeren vil påvirke volumet og hvor klar tonen blir.

Vanlige feil og hvordan du unngår dem

  • For liten kraft – En av de vanligste feilene når man skal utføre denne teknikken er å ikke trykke strengen raskt og hardt nok ned. Dette vil resultere i en dempet eller uklar tone. For å unngå dette må du øve deg på å hamre strengen hardt nok ned.
  • Dårlig fingerplassering – Hvis du ikke plasserer fingeren nær nok båndet vil det kunne føre til summing eller dempede toner. Så trykk ned fingeren rett ved båndet.
  • Dårlig timing – Målet er å oppnå en jevn og konsistent timing mellom tonen som blir plukket og tonen som blir hamret. For å få timingen på plass, så er det ikke annet enn øvelse som hjelper. Start i et lavt tempo for så å øke det etter hvert.
  • Fingeravhengighet – Det er en kjent sak at nybegynnere på gitar ofte sliter med å at fingrene er avhengig av hverandre og ikke klarer å operere alene. Dette kan gjøre det vanskelig å utføre teknikker som er avhengig av flere enn en finger. For å unngå dette er det viktig å øve opp fingerferdigheten på gitar. Bruk for eksempel disse øvelsene for bedre fingerferdighet.

Fordeler med å bruke hammer-Ons

  • Utvikle fingerstyrke – Det å bruke hammer-ons regelmessig er en utmerket måte å bygge fingerstyrke på. Og fingerstyrken er som kjent avgjørende for alle aspekter av gitarspilling.
  • Forbedring av fingeruavhengighet – Fingeruavhengighet er en annen kritisk ferdighet som kan bli bedre ved å bruke hammer-ons jevnlig. Teknikke bruker to fingre som må operere hver for seg, så her har både hånd og hjerne en øvelse som bryner den for bedre kontroll over hver enkelt finger.
  • Forbedrer fingerferdighet – Er man riktig fingerferdig kan man bevege fingrene raskt og nøyaktig opp og ned gripebrettet på gitaren. Det å inkorporere hammer-ons i gitarspillet sitt er en god og effektiv måte å forbedre denne ferdigheten på. Hammer-ons krever presis timing og koordinering mellom begge hendene dine, noe som bidrar til å forbedre din generelle fingerferdighet.

Hammer-on øvelse for nybegynnere

Her er en øvelse som de som er nye for denne teknikken kan bruke:

  1. Start med å presse ned 5. bånd på 6. streng med pekefingeren.
  2. Plukk deretter strengen med plukkhånden.
  3. Trykk deretter den samme strengen raskt og hardt ned i 7. bånd med ringfingeren.
  4. Repeter dette flere ganger til det sitter bedre.

Flytt deretter pekefingeren til 5. bånd på den 5. strengen og repeter øvelsen. Gjenta dette for alle strengene.

Gjenta øvelsen også på andre bånd på gitaren.

Når du mestrer å bruke hammer-ons med pekefinger og ringfinger, så kan du teste ut andre fingerkombinasjoner. Nettopp dette skal vi se raskt på nå.

Hammer-ons med forskjellige fingerkombinasjoner

Å mestre hammer-ons med forskjellige fingerkombinasjoner er nyttig for å øke gitarferdighetene dine. Som nybegynnere starter man ofte med å bruke pekefingeren og ringfingeren. Men dette er selvsagt ikke eneste måten å utføre teknikken på. Ved å øve inn å bruke ulike fingerkombinasjoner så øker man ikke bare fingerstyrken, men også fleksibiliteten i gitarspillet sitt.

Øv deg på disse fingerkombinasjonene:

  • Pekefinger til langfinger – Disse fingrene er de sterkeste, og denne kombinasjonen er spesielt effektiv for å bytte mellom toner.
  • Langfinger til ringfinger – Denne kombinasjonen er litt vanskeligere å utføre. Men å mestre denne i tillegg til de andre gir deg muligheten til mer flyt i spillet ditt.
  • Ringfinger til lillefinger – Lillefingeren er den svakeste fingeren på hånden. Det er derfor nyttig å trene opp bruken av denne for at den skal bli sterkere.

Når du mestrer å bruke disse fire fingrene i forskjellige kombinasjoner til å utføre hammer-ons så har du et mye større spekter å spille på. Dette blir selvsagt også nyttig i andre deler av gitarspillet ditt.

Hammer-ons i gitarsoloer

Hammer-ons kan gi deg et nytt nivå når det kommer til soloer. Teknikken gjør det mulig med raske tonesekvenser uten at du trenger å plukke alle tonen. Dette har også den fordelen at soloene dine vil høres jevnere og mer sammensveiset ut.

Her er noen tips for hvordan du kan inkludere hammer-ons i soloene dine:

  • Bruk skalaer – Bruk skalaer til å øve på hammer-ons. Du kan for eksempel bruke teknikken når du spiller pentatone skalaer eller dur skalaer. Dette vil hjelpe deg med å integrere både denne teknikken og disse skalaene i gitarsoloene dine.
  • Kombiner med “pull-offs” – Kombiner hammer-ons og “pull-offs” for å kunne spille mer flytende. Teknikken med å spille flytende er kjent som legato, og denne er en viktig del av mange avanserte soloer. Det å bruke hammer-ons og “pull-offs” gir deg muligheten til å spille mange toner raskt etter hverandre samtidig som du spiller sammenhengende.
  • Eksperimenter med timing – Varier timingen for hvordan du utfører hammer-ons i soloer. Ved å eksperimentere med å endre rytmebildet så blir soloen fort mer interessant for lytteren.

Veien videre

Vi håper vi har pirret nysgjerrigheten din for å utforske en gitarteknikk som har et stort bruksområde.

Øv på å bruke hammer-on teknikken forskjellige steder på gripebrettet og med forskjellige fingerkombinasjoner.

Men utforsk også andre mer eller mindre relaterte gitarteknikker. Pull-offs er som nevnt et naturlig supplement til hammer-ons. Men utforsk også teknikker som tapping, bends og sliding.

Inkluder disse teknikkene i øvingsrutinen din og eksperimenterer gjerne med dem i forskjellige musikalske sammenhenger.

Enten du spiller skalaer, soloer, improviserer eller jobber med akkordprogresjoner, vil det å integrere forskjellige gitarteknikker gjøre spillet ditt mer variert og ikke minst interessant å lytte til.