Pull-offs på gitar

Publisert:
Pull-offs på gitar

“Pull-offs” er en grunnleggende gitarteknikk som, sammen med “hammer-ons,” kan tilføre gitarspillet ditt en ny dimensjon.

Begrepet “pull-off” er beskrivende for hvordan du utfører teknikken. Mer om det om litt.

Å mestre pull-offs hjelper deg å spille raskere og mer flytende. Dessuten fører teknikken til mindre belastning på plukkhånden din. Det gjør det mulig for deg å fokusere på musikaliteten i spillet ditt framfor mekanikken.

Pull-offs brukes innen mange sjangere, fra rock og blues til jazz og klassisk musikk. Teknikken er spesielt verdifull når det kommer til å kunne spille mer dynamisk og flytende.

Innhold

Hva er pull-offs?

Pull-off er en grunnleggende gitarteknikk som lar deg spille flere toner på en og samme streng ved kun å bruke grepshånden din. Teknikken brukes ofte sammen med hammer-ons for å kunne spille raske og flytende sekvenser av toner.

Disse to teknikkene er grunnsteinene i gitarspill i legato. Altså det å spille sammenhengende og jevnt. Perfekt når du ønsker sammenhengende gitarsoloer og riff.

Forklaring på hvordan pull-offs fungerer.

For å utføre en pull-off så starter du med å presse ned en streng i ett av båndene på gitaren. Deretter drar du strengen litt ned før du slipper den. Når du slipper strengen på denne måten vil strengen starte å vibrere og spille en tone.

Nøkkelen til å utføre en vellykket pull-off er å sikre at det genereres nok energi til å produsere en klar og tydelig tone når du trekker i strengen og slipper den.

Vi tar en full gjennomgang av hvordan du utfører teknikken lenger ned, men først en liten titt på ulike pull-off teknikker.

Typer pull-off teknikker

Det er to hovedtyper av pull-offs. Den ene er pull-off til en åpen streng. (Altså en streng som ikke presset ned.) Og den andre er pull-off til en streng som er presset ned i ett bånd. Selv om de er relativt like, har hver teknikk sine utfordringer og måte å utføre den på.

Pull-off til en åpen streng

Som navnet antyder så presser du ned og trekker i strengen for å produsere en tone på en åpen streng i denne teknikken.

Mekanikken i teknikken er grei. Plasser en finger på en streng i ett av båndene på gitaren, trekk strengen så litt nedover og slipp den for å skape en tone. Da vil tonen som produseres bli tonen til strengen. For eksempel tonen “A” om du spiller A-strengen.

Dette er den letteste pull-off teknikken å utføre fordi sadelen på gitaren bidrar til å opprettholde spenningen i strengen.

Pull-off til en streng som er presset ned

Dette er den vanligste pull-off teknikken. Men den er også den av de to som er vanskeligst å utføre. Her får du ikke hjelp av sadelen til å holde spenningen i strengen. Men fingeren må selv gjøre jobben.

I denne teknikken bruker du to fingre. En presser ned en streng i ett av båndene på gitaren. Den andre brukes til å presse ned og trekke i den samme strengen lavere ned på gitarhalsen. Fingeren som presser ned strengen sikrer nå at strengen vibrerer, og det er tonen i det gitte båndet som låter nå når du utfører denne teknikken.

Les gjerne mer om toner på gitar.

Tabulatur for pull-offs

Tabulatur pull-offs

I et tabulatur er pull-offs notert med en “P” på en bue mellom to tall, eller rett og slett med en “P” mellom to tall. Se illustrasjonen over.

Tallene viser i hvilke to bånd en streng skal presses ned av to forskjellige fingre, for så at strengen plukkes med plukkhånden, og pull-off’en utføres med grepshånden.

Slik utfører du pull-offs på gitar – Steg for steg

  1. Press ned en streng i ett av båndene på gripebrettet. (For eksempel – bruk pekefingeren til å presse ned D-strengen i 7. bånd.)
  2. Press deretter ned samme streng i et bånd høyere på gitaren med en av de andre fingrene. (For eksempel så bruker du ringfingeren til å presse ned D-strengen i 9. bånd.)
  3. Plukk deretter strengen med plukkhånden.
  4. Bruk så ringfingeren til å dra strengen litt ned og slipp den raskt. Dette er selve pull-off teknikken. Da vil du spille en ny tone. En tone som er lavere enn den du først spilte.

Når du utfører pull-off teknikken så sørg for at pekefingeren fortsatt holder strengen ned i sitt bånd når du drar og slipper strengen med den andre fingeren.

I eksempelet over spilte du først tonen B med plukkhånden, for så å spille tonen A med grepshånden.

Som du ser så spiller du en tone uten å bruke plukkhånden når du bruker pull-off teknikken. Mestrer du å kombinere denne teknikken med å spille toner med plukkhånden kan du øke tempoet i gitarspillet ditt betraktelig.

Skal du utføre teknikken med en åpen streng unnlater du bare å presse ned strengen som beskrevet ovenfor i første steg.

Kombinasjon med hammer-on

Pull-off teknikken kan så kombineres med hammer-on teknikken. Da bruker du først hammer-on teknikken for å “hamre” ned strengen for så å plukke den. Ved å bruke disse to teknikkene sammen vil du kunne spille sekvenser av toner flytende etter hverandre uten å bruke plukkhånden.

Vanlige feil og hvordan du unngår dem

Det kan være utfordrende å utføre pull-off teknikken, særlig om man ikke er sterk nok i fingrene. Her går vi gjennom noen av de vanlige problemene som oppstår når man skal utføre denne teknikken, samt hvordan du kan løse disse:

  • Utilstrekkelig trekkraft – En av de vanligste feilene når man skal utføre pull-offs er å ikke bruke nok kraft når man trekker i strengen. Det å kun løfte fingeren av strengen vil ikke produsere nok energi til å gi en klar tone. Sørg derfor for å alltid trekke strengen ned før du slipper den. Se for deg en pil og bue. Trekker du ikke i strengen med nok kraft vil du ikke få nok kraft til å skyte pilen. Det samme gjelder her, trekker du ikke strengen ned med nok kraft, vil du ikke produsere en klar tone.
  • For svakt trykk på fingeren som presser ned strengen – Hvis fingeren som presser ned strengen ikke presses hardt nok ned inntil båndet sitt på gripebrettet vil tonen som produseres bli svak, eller den vil ikke kunne høres i det hele tatt. Det er lett at strengen glir litt ut når den andre fingeren trekker ned strengen om den ikke holdes stabilt nok. Sørg derfor på å holde ned strengen stabilt med nok trykk. Gjør du teknikken med åpen streng vil dette selvfølgelig ikke være noe problem.
  • Feil plassering av fingeren – Plasseres fingeren feil på strengen når man skal trekke i den, vil teknikken ikke fungere like bra. Sørg derfor for at fingeren som trekker strengen har nok overflatekontakt med strengen. Noen ganger kan det å justere hvor fingeren kommer i kontakt med strengen utgjøre en betydelig forskjell i effektiviteten i selve “dragningen” av strengen.

Øvelser for å trene på pull-offs

Å mestre pull-offs krever både styrke og presisjon. Her ser vi på noen øvelser du kan gjøre for å bygge opp styrken og presisjonen når du skal utføre teknikken:

Øvelse 1 – En strengs pull-offs

  1. Bruk pekefingeren til å holde ned den tynne E-strengen i 5. bånd.
  2. Plasser så langfingeren i 6. bånd på den samme strengen.
  3. Plukk strengen med plukkhånden.
  4. Utfør pull-off teknikken ved å trekke strengen ned med langfingeren og slipp strengen.

Gjenta så øvelsen. Øk hastigheten gradvis. Bytt også på hvilken streng du spiller på og hvilken finger du bruker. Bytt på med:

  • Pekefinger – langfinger
  • Pekefinger – ringfinger
  • Pekefinger – lillefinger

Øvelse 2 – To finger pull-offs

  1. Plasser pekefingeren på den tynne E-strengen i 5. bånd.
  2. Plasser så ringfingeren på samme streng i 7. bånd.
  3. Plasser til slutt lillefingeren på samme streng i 8. bånd.
  4. Plukk strengen med plukkfingeren.
  5. Dra strengen litt ned og slipp med lillefingeren.
  6. Dra så strengen litt ned og slipp med ringfingeren.

Gjenta øvelsen opp og ned langs gripebrettet. Gjennomfør den også på de andre strengene.

Øvelse 2 – Tre finger pull-offs

  1. Plasser pekefingeren på den tynne E-strengen i 5. bånd.
  2. Plasser deretter langfingeren på samme streng i 6. bånd.
  3. Plasser deretter ringfingeren på samme streng i 7. bånd.
  4. Plasser til slutt lillefingeren på samme streng i 8. bånd.
  5. Plukk strengen med plukkfingeren.
  6. Dra strengen litt ned og slipp med lillefingeren.
  7. Dra så strengen litt ned og slipp med ringfingeren.
  8. Dra til slutt strengen ned og slipp den med langfingeren.

Gjenta øvelsen opp og ned gripebrettet.

Når alle fingrene er i bruk stiller det vesentlig krav til at man klarer å bruke en og en finger for seg uten at de andre beveger seg. I tillegg kreves det en del styrke og presisjon for å utføre pull-offs på gitar.

Å øve på å utføre denne teknikken vil derfor være til stor nytte også for resten av gitarspillet ditt. Du utvikler mer fingerstyrke og blir flinkere til å bruke hver finger hver for seg.

Sanger som bruker pull-offs

Veien videre

Nå er det bare å sette i gang med å øve på pull-offs. Flere av øvelsene vi har sett på her kan du bruke for å forbedre teknikken og fingerferdigheten din.

Prøv også å spille pull-offs i sammenheng med hammer-offs. Teknikkene er nært knyttet sammen og kan med fordel øves sammen. Selvsagt først når man mestrer begge teknikkene godt for seg.

Et annet tips når du begynner å mestre pull-offs er å bruke teknikken til å spille skalaer, som for eksempel pentaton skala.