Reduser smerten i fingrene når du spiller gitar

Publisert:
Reduser smerter i fingrene og såre fingertupper når du spiller gitar.

Det å oppleve smerte i fingrene, og såre fingertupper, når man begynner å spille gitar er helt vanlig. Men det er likevel ubehagelig.

Her er noen tips til hvordan du kan redusere smerten i fingrene, og såre fingertupper som oppstår når du begynner å spille gitar.

Innhold

Utfordringer med å lære å spille gitar

Å lære seg å spille gitar er en spennende reise. Ingen tvil om det. Men den kan også by på utfordringer. Mange nybegynnere opplever at de sliter med såre fingre, kramper i hendene, og generelt ubehag.

Dette kan være frustrerende. Smertene man opplever i begynnelsen når man lærer seg å spille gitar er riktignok en del av læringsprosessen.

Hardere hud og mer robuste fingre

Over tid vil fingrene utvikle hardere hud på fingertuppene. I tillegg vil man bli sterkere i både fingre og hender når man bruker disse mer. Dette vil være med på å redusere smerten som oppstår i fingre og fingertupper når man begynner å spille gitar.

Gode teknikker og noen forhåndsregler vil kunne være med på å redusere smerten som oppstår i fingrene i begynnelsen. Nettopp dette tar vi for oss her.

Det vil gjøre gitaropplevelsen morsommere og mindre smertefull.

5 tips for redusert smerte når du spiller gitar

1. Korte økter reduserer smerten

Når man begynner å spille gitar er det fort gjort å kaste seg på lange øvningsøkter. Spesielt om man ønsker å forbedre seg raskt. Dette er riktignok en dårlig ide. Før man har opparbeidet hardere hud på fingertuppene, og mer styrke i fingrene, vil dette bare føre til mer smerte og sårhet.

Gjennomfør heller korte øvingsøkter. Men tren ofte. Gjerne en gang om dagen, 5 – 6 dager i uken. 15 minutter pr økt er et godt utgangspunkt.

Korte øvningsøkter reduserer belastningen på fingrene. Ved å øve i kortere intervaller når du starter å spille gitar, så vil du gradvis bygge styrke og utholdenhet i hender og fingre uten at du blir for sliten.

En annen fordel med kortere økter er at det vil hjelpe til med å forsterke muskelminnet. Hyppige økter, uten at du sliter deg ut vil bidra til at bevegelsene du lærer vil feste seg bedre.

Dessuten vil kortere treningsøkter føre til at du hele tiden har hodet på rett plass uten å bli mentalt sliten. Du vil altså være mer fokusert og produktiv gjennom øvningsøktene. Da får du også mer igjen for øvingen du legger ned.

2. Riktig fingerplassering

Riktig fingerplassering når du utfører et gitargrep er alfa og omega.

  • Plasser fingrene så nær båndet på gripebrettet som mulig.
  • Bruk fingertuppene til å presse ned strengene.
  • Ikke press ned strengen hardere enn nødvendig.
Riktig fingerplassering på gripebrettet gir mindre smerte i fingrene når man spiller gitar.

Det kreves mye mindre kraft å presse ned gitarstrengen nær båndet. Gjør det derfor til en vane å plassere fingertuppene så nær båndet som mulig når du utfører gitargrep.

Som en bonus vil også tonene du spiller bli renere når du presser ned fingrene nær båndet.

En vanlig feil blant nybegynnere på gitar er at de bruker alt for mye kraft når de presser ned strengene på gripebrettet. Dette fører til unødvendig belastning.

Bruker du mindre kraft vil presset på fingertuppene bli mindre. Det igjen fører til mindre smerte og mindre sjanse for såre fingertupper.

Så pass på å ikke presse ned strengene så hardt du klarer. Det holder å presse ned strengen hardt nok til at tonen blir ren når du spiller. For mye kraft gir raskt såre fingertupper, og smerte i både fingre og hender.

3. Press ned strengene bare når du må

Når vi først er inne på hvor mye styrke man bruker når man spiller, kan vi samtidig se på total kraftbruk.

En effektiv måte å minimere smerter i fingre og hender når du spiller gitar er å kun presse ned fingrene når det er nødvendig.

Press kun ned strengene når du spiller en akkord. Når du skifter mellom grep, eller plasserer fingrene i riktig posisjon for neste grep, så ikke press ned fingrene med styrke. Og husk å ikke bruke overdreven kraft.

Det å minimere trykket på strengene gir flere fordeler:

  • Det reduserer fingersmerten.
  • Forbedret teknikk. Riktig fingerplassering og minimalt press på strengene fører til bedre teknikk.
  • Økt utholdenhet. Bruker du mindre kraft når du spiller, kan du spille i lengre perioder uten å bli sliten.
  • Bedre lydkvalitet. Riktig trykk sørger for at hver tone klinger tydelig.

4. Riktig håndgrep

I starten når man begynner å spille gitar kan man forvente at man får litt såre fingertupper. Får man derimot smerter i muskler og håndledd bør man riktignok sjekke om grepet man bruker er riktig.

Prøv å holde håndleddet så rett som mulig, og pass på at du ikke spenner musklene i skuldre, underarm og håndledd. Spenner du musklene unødvendig mye kan det føre til smerter.

5. Juster gitaren

En elektrisk gitar har tynnere strenger enn en akustisk gitar. Det kreves derfor mindre kraft når man spiller enn strengene på en elektrisk gitar. Det kan derfor være en idé å bytte ut den akustiske gitaren med en elektrisk gitar en i en periode om smertene i fingrene vedvarer.

Men det er også mulig å bytte ut gitarstrengene på en akustisk gitar til tynnere strenger. Det vil gjøre det lettere å presse ned strengene, som krever mindre kraft, som igjen kan føre til mindre fingersmerte.

Det kan også være at justeringen av strengene på gitaren ikke er optimal. Er det for langt mellom gripebrettet og strengene på gitaren, vil det kreve mer kraft å spille strengene. Om så er tilfelle kan du få justert dette i en gitarbutikk.

Veien videre

Har fu fingersmerter når du begynner å spille gitar anbefaler vi at du reduserer lengden på øktene når du øver. Pass også på at grepet ditt er riktig og at du ikke bruker mer kraft enn nødvendig.

Det vil forhåpentligvis hjelpe til med å redusere smerten du opplever.